Overslaan en naar de inhoud gaan

Gehackt? Veranderen wachtwoord niet nodig!

Veiligheid online en privacy; mensen kunnen er maar niet mee overweg. Is het heel belangrijk? Ja zegt vrijwel iedereen. Wat doe je als je weet dat je inloggegevens op straat liggen? Slechts 55 procent van de mensen reageert daarop met het veranderen van wachtwoorden.
Specialist zoekt naar beveiligingsproblemen
© Shutterstock
Shutterstock

Dit resultaat volgt uit een onderzoek in opdracht van wachtwoordmanager LastPass. 40 procent van de ondervraagden zegt zelfs nooit een wachtwoord te veranderen tenzij ze daar toe gedwongen worden.

Nog zo'n paradox uit het het onderzoek naar wachtwoordpsychologie: 91 procent van de ondervraagden is zich bewust van het feit dat het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites niet goed is. Toch doet 59 procent van de ondervraagden dat. De reden: gemak.

61 procent stelt dat ze bang zijn login-gegevens te vergeten wanneer die zouden moeten veranderen. Van de ondervraagden zegt 38 procent elke paar maanden het wachtwoord te wijzigen. De reden die daarvoor wordt gegeven: de verandering wordt door het systeem verplicht gesteld of het wachtwoord moet opnieuw worden ingesteld omdat het is vergeten.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de helft van de ondervraagden ook dezelfde wachtwoorden gebruikten voor zakelijke en privé-accounts online.

Verantwoordelijkheid elders gelegd

De veiligheid van wachtwoorden is voor 92 procent van de ondervraagden een 'serieuze zaak'. 88 procent is van mening dat hacken een wereldwijde bedreiging vormt. Echter 90 procent ziet ook verantwoordelijkheden buiten zichzelf. Zo meent 90 procent dat hun accounts gevaar lopen ongeacht hun wachtwoorddiscipline. Voor 87 procent is het duidelijk dat andere factoren dan wachtwoorden een bedreiging vormen voor hun online veiligheid.

Er blijft een opmerkelijke discrepantie tussen wat mensen weten over wachtwoorden en hun bereidheid ook actie te ondernemen, zegt Sandor Palfy, CTO Identity and Access Management van LogMeIn, het moederbedrijf van LastPass. "Mensen lijken best practices prima te begrijpen, maar vertonen desondanks  wachtwoordgedrag dat hun informatie makkelijk prijsgeeft aan kwaadwillenden. Het nemen van een paar simpele stappen kan de veiligheid van persoonlijke en zakelijke accounts sterk verbeteren."

Uit het onderzoek blijkt verder dat Duitsers het best omgaan met de veiligheid van hun wachtwoorden. Fransen daarentegen reageren het slechts op bekendmaking van hun inloggegevens. 34 procent van hen vindt de commotie rond wachtwoorden overdreven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in