Development

Apps
Android 2019

Geen snoepjesnamen meer voor Android

Binnen enkele weken veel verandering voor Android.

© Google
23 augustus 2019

Binnen enkele weken veel verandering voor Android.

Google onthult binnen enkele weken de volgende versie van het mobiele besturingssysteem Android met daarin opvallende veranderingen.

Het Android besturingssysteem heeft sinds versie 1.5 die op 27 april 2009 uitkwam, een naam van een zoete lekkernij als typeaanduiding gehad. Te beginnen met Cupcake kwamen bijvoorbeeld de donut, frozen yoghurt (Froyo Android 2.2), gemberbrood (Android 2.3 Gingerbread), Jellybean (Android 4.1) en KitKat (Android 4.4) langs. De meest recente versie heet gewoon taart (Android 9 Pie). En dat is ook de laatste versie met een bijnaam. Vanaf Android 10 krijgt het besturingssysteem gewoon alleen een versienummer zoals iOS en ook de meeste andere besturingsystemen. 

Google neemt ook gelijk de gelegenheid te baat een nieuw logo, een nieuw lettertype en een nieuw kleurenpalet te introduceren. Volgens het bedrijf moeten de kosmetische veranderingen het merk 'zo inclusief mogelijk maken'. Het nieuwe merk is volgens de merkendeskundigen van het bedrijf 'moderner en toegankelijker'.

 

Met Android 10 voegt Google ook een reeks vernieuwingen in de eigenschappen door. Zo lag bij de ontwikkeling van deze versie de nadruk op het verbeteren van de privacy van de gebruiker. Een nieuwe eigenschap is bijvoorbeeld een extra mogelijkheid om apps toegang te geven tot de locatiegegevens. Tot nog toe was er de keuze tussen ja of nee. In Android 10 kunnen gebruikers ook kiezen om de locatiegegevens beschikbaar te maken voor de app alleen als deze gebruikt wordt. Ook wordt het voor externen lastiger gegevens over het toestel uit te lezen zoals het IMEI-nummer, het serienummer en andere indentifiers.

Drijvende notificaties

Apps kunnen in het vervolg notificaties aangeven met een vlakje dat bovenop elke andere applicatie die in gebruik is, komt drijven. Android heeft dat afgekeken van Facebook Messenger dat op die manier actieve conversaties onder de aandacht brengt. Gebruikers kunnen zelf aangeven welke apps van deze 'Bubbles' gebruik mogen maken.

De nieuwste Android-versie krijgt een Dark Mode, waardoor de accu langer mee gaat en het gebruik van het scherm minder vermoeiend is voor de ogen.

Ondertiteling komt

Video's kunnen automatisch voorzien worden van ondertiteling. Daarvoor is geen actieve dataverbinding nodig. De spraak-naar-tekst vindt volledig plaats op het toestel. Het is nog niet duidelijk in welke talen deze ondertiteling werkt. Vooralsnog is de functie vooral bedoeld voor slechthorenden die een Engelse ondertiteling willen bij Engels gesproken video's.

Android 10 krijgt ondersteuning voor opvouwbare smartphones zoals Samsung, Huuawei en LG die in de pijplijn hebben. ook gaat Android 10 meer gebruik maken van bewegingen over het scherm (gesture control) voor navigatie door menu's en apps.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 23 augustus 2019 18:23

Tamelijk holle filmpjes over niet meer dan het logo enzo.
Komop, wat HEBBEN we eraan?!

Die Franse mevrouw is trouwens nauwelijks te verstaan.

Thijs Doorenbosch 23 augustus 2019 14:33

Excuus, aan de aandacht ontsnapt. Het is gecorrigeerd.

JKD 23 augustus 2019 12:58

In het artikel "Geen snoepjesnamen meer voor Android" wordt de term kleurenpallet gebruikt. Je ziet dat wel vaker, maar het is fout:

Bron: Onze Taal
Is het palet of pallet? En wat is het meervoud hiervan?

Palet en pallet bestaan allebei; ze hebben elk een eigen betekenis.

Het palet (spreek uit: 'pa-lét') is schildersgereedschap: hierop mengen (kunst)schilders hun kleuren. Het woord komt ook vaak in overdrachtelijke zin voor: 'een rijk kleurenpalet', 'een overweldigend smaakpalet', 'een heel palet aan diensten'. Het meervoud van palet is paletten.

De pallet (in Nederland meestal op z'n Engels als 'pél-let' uitgesproken, in België als 'pal-lét') is een laadbord: een meestal houten draagconstructie waarop artikelen gestapeld worden en die bijvoorbeeld met een vorkheftruck opgetild kan worden. In Nederland is het meervoud pallets, in België ook wel palletten.

Tot slot bestaat ook de pellet. Dat is een bolletje van ijzererts of een ander materiaal, dat in die vorm industrieel verwerkt wordt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.