Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen snoepjesnamen meer voor Android

Google onthult binnen enkele weken de volgende versie van het mobiele besturingssysteem Android met daarin opvallende veranderingen.
Android logo 2019
© Google
Google

Het Android besturingssysteem heeft sinds versie 1.5 die op 27 april 2009 uitkwam, een naam van een zoete lekkernij als typeaanduiding gehad. Te beginnen met Cupcake kwamen bijvoorbeeld de donut, frozen yoghurt (Froyo Android 2.2), gemberbrood (Android 2.3 Gingerbread), Jellybean (Android 4.1) en KitKat (Android 4.4) langs. De meest recente versie heet gewoon taart (Android 9 Pie). En dat is ook de laatste versie met een bijnaam. Vanaf Android 10 krijgt het besturingssysteem gewoon alleen een versienummer zoals iOS en ook de meeste andere besturingsystemen.

Google neemt ook gelijk de gelegenheid te baat een nieuw logo, een nieuw lettertype en een nieuw kleurenpalet te introduceren. Volgens het bedrijf moeten de kosmetische veranderingen het merk 'zo inclusief mogelijk maken'. Het nieuwe merk is volgens de merkendeskundigen van het bedrijf 'moderner en toegankelijker'.

 

Met Android 10 voegt Google ook een reeks vernieuwingen in de eigenschappen door. Zo lag bij de ontwikkeling van deze versie de nadruk op het verbeteren van de privacy van de gebruiker. Een nieuwe eigenschap is bijvoorbeeld een extra mogelijkheid om apps toegang te geven tot de locatiegegevens. Tot nog toe was er de keuze tussen ja of nee. In Android 10 kunnen gebruikers ook kiezen om de locatiegegevens beschikbaar te maken voor de app alleen als deze gebruikt wordt. Ook wordt het voor externen lastiger gegevens over het toestel uit te lezen zoals het IMEI-nummer, het serienummer en andere indentifiers.

Drijvende notificaties

Apps kunnen in het vervolg notificaties aangeven met een vlakje dat bovenop elke andere applicatie die in gebruik is, komt drijven. Android heeft dat afgekeken van Facebook Messenger dat op die manier actieve conversaties onder de aandacht brengt. Gebruikers kunnen zelf aangeven welke apps van deze 'Bubbles' gebruik mogen maken.

De nieuwste Android-versie krijgt een Dark Mode, waardoor de accu langer mee gaat en het gebruik van het scherm minder vermoeiend is voor de ogen.

Ondertiteling komt

Video's kunnen automatisch voorzien worden van ondertiteling. Daarvoor is geen actieve dataverbinding nodig. De spraak-naar-tekst vindt volledig plaats op het toestel. Het is nog niet duidelijk in welke talen deze ondertiteling werkt. Vooralsnog is de functie vooral bedoeld voor slechthorenden die een Engelse ondertiteling willen bij Engels gesproken video's.

Android 10 krijgt ondersteuning voor opvouwbare smartphones zoals Samsung, Huuawei en LG die in de pijplijn hebben. ook gaat Android 10 meer gebruik maken van bewegingen over het scherm (gesture control) voor navigatie door menu's en apps.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in