Management

Governance
Kathalijne Buitenweg

'Geen Chinese ICT voor Nederlandse politie '

VVD en GroenLinks trekken samen op met zorgen over apparatuur van Chinese herkomst.

Kathalijne Buitenweg © CC SA-2.0 Wikimedia Jeroen Komen
22 november 2018

VVD en GroenLinks trekken samen op met zorgen over apparatuur van Chinese herkomst.

Nederland moet het nieuwe communicatiesysteem voor de politie en de hulpdiensten niet in China kopen. Dat zou het Chinese spionnen wel héél makkelijk maken, vinden VVD en GroenLinks.

De grootste regeringspartij en de een-na-grootste oppositiepartij wijzen erop dat China driftig spioneert en zelfs geldt als een van de belangrijkste haarden van bedrijfsspionage. De Nederlandse inlichtingendiensten hebben daarom ook bezwaren tegen de opdracht aan het Chinese Hytera, meldde Zembla eerder.

Het kabinet moet de aanbesteding van het nieuwe C2000-systeem terugdraaien, vinden GroenLinks en VVD. Dat Hytera het goedkoopst is, mag niet de doorslag geven.

Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) roept het kabinet op "minder naïef te zijn'' en "onszelf niet onnodig kwetsbaar te maken. Doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders.'' Haar VVD-collega Antoinette Laan-Geselschap "moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer bijvoorbeeld niet met elkaar kunnen communiceren omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd''.

Geen Paard van Troje binnenhalen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt al een paar jaar aan de invoering van het nieuwe C2000. Het oude voldoet al lang niet meer. Minister Ferd Grapperhaus zegt op zijn hoede te zijn dat hij met het nieuwe systeem geen paard van Troje binnenhaalt en houdt vol dat hij niet over één nacht ijs gaat. Hij wijst erop dat hij onder meer onderzoekers van buiten nog eens naar de veiligheid van het systeem laat kijken en ook de AIVD raadpleegt. Maar hij ziet voorlopig geen reden om met Hytera te breken, zoals Nederland eerder wel met het Russische Kaspersky deed.

Lees meer over
4
Reacties
Jan Kemper 22 november 2018 15:29

Ik denk dat hier PGP bedoeld wordt, ipv. PHP.
PGP = Pretty Good Privacy PHP = Personal Home Page

van Zanten 22 november 2018 14:08

Standaard hardware kopen en open source er op. Dat hele verplicht aanbesteden zou voor onderdelen met een veiligheidsrisico (zoals alles wat met data te maken heeft) in een organisatie als de politie gewoon uitgesloten moeten worden.

Robert Lukkenaer 22 november 2018 13:07

Het beste dat je kunt doen is het maken van een hybride oplossing. Zoiets als: Je zet een Chinees apparaat in cascade met een Amerikaans apparaat. De Chinezen filteren de Amerikaanse achterdeuren er uit, en de Amerikanen filteren de Chinese achterdeuren er uit .. Je moet niet de illusie hebben dat je dit als klein landje kunt beinvloeden, en met Open Source moet je serieus diep in de techniek duiken en we hebben al te kort aan developers (en oh ja, hartbleed was ook open source, remember?)

Dat is geen echte oplossing 22 november 2018 12:57

Software selecteren op basis van politieke of geografische herkomst is natuurlijk geen echte oplossing. Want in hoeverre is de software uit bijvoorbeeld Amerika wel te vertrouwen?
De enige echte oplossing is kiezen voor open source. Dan kun je gewoon in de broncode zien of er achterdeurtjes inzitten. En nee, open source betekent niet dat hackers het makkelijker krijgen, want ook opensource-applicaties kunnen na compilatie en implementatie potdicht zitten. Sommige van de meest gebruikte beveiligingsprogramma's, zoals PHP, zijn open source!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.