Management

Cloud

Gebruikersgroep stelt eigen eisen aan cloud

14 maart 2013
Aanbieders van cloudcomputing moeten rekening houden met meer stringente eisen van de gebruikers. "Het moet vriendelijker en doelmatiger", zo stelt de Open Data Center Alliance, een groep waarin grote gebruikers zitting hebben.

Het gaat hier vooral om publieke clouds, die veel voordelen kunnen bieden. De Open Data Center Alliance (ODCA) wil, dat de aanbieders van dat type clouds zich meer gaan inspannen om die voordelen ook makkelijk bereikbaar te maken. Om dat voor elkaar te krijgen zijn twee zogeheten frameworks gedefinieerd met aanbevelingen en richtlijnen.

Beveiliging is vaak een onduidelijk aspect

Het ene framework heeft betrekking op de beveiliging van data die in een cloudomgeving wordt opgeslagen. Veel CIO's zijn nog steeds huiverig om hun gegevens buiten de muren te stallen. Van de cloudaanbieders wordt geëist dat zij een betere beveiliging van die data gaan bieden. Met daarbij ook een zeer duidelijke beschrijving van de maatregelen die zijn genomen om de data veilig te stellen.

'Weg met de traditionele licentiemodellen'

De ODCA, waar bedrijven als BMW, Deutsche Bank en Lockheed Martin lid van zijn, heeft het niet zo op de archaïsche manier waarop het gebruik van software in rekening wordt gebracht. "De softwareleveranciers ouden nog steeds vast aan hun oude licentieprogramma's, waar je betaalt voor het gebruik op een bepaalde machine. We betalen op basis van het aantal processors, het geheugengebruik en meer metics die makkelijk vast te stellen zijn. Ga je echter naar de cloud, dan zijn die waarden zinloos geworden. Het ene moment draait een applicatie op 4 cores en een uur later zijn er misschein wel 50 cores aan het werk", aldus de ODCA.

De oude modellen zijn niet mer te vertalen naar een cloudomgeving. "Maar onze oude licentiecontracten weggooien willen we ook niet", zegt  Mario Müller, chairman of the ODCA en vice-president IT-zaken bij BMW. "We moeten dus een methode bedenken om die bestaande licenties over te zetten naar de cloud."

Applicaties moeten ook soepeler worden

Traditionele toepassingen kunnen best draaien in een cloudomgeving, maar er is geen garantie dat ze dan efficiënt werken. Müller: "De softwaremakers zullen actie moeten ondernemen. Hun producten moeten veel schaalbaarder worden dan nu het geval is. Niet alleen omhoog, maar ook omlaag. We zijn zelf begonnen met een private cloud, om exact te weten waar we over praten."


Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.