Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruikers behoudend over nieuwe IT

De resultaten werden gepresenteerd ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Eurofiber. Het thema van de bijeenkomst was "Hoe zit Nederland over 15 jaar in elkaar"? In 2030 zullen computers meer en meer mogelijkheden bieden en de vraag was hoe de gebruikers daar mee om zullen gaan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Rathenau

Voor het onderzoek werd een aantal scenario's gebruikt, opgesteld door het Rathenau Instituut. Aan de deelnemers werd gevraagd of zij zich in de geschetste voorspellingen konden herkennen. Er was keuze uit 3 verschillende types, namelijk:

  • een progressief scenario
  • een plausibel scenario en
  • een behoudende toekomstvisie

Het blijkt, dat veel van de ondervraagden toch neigen naar een behoudende toekomstvisie. Ook bij heel simpele dingen zoals wakker gemaakt worden 's ochtends. 73 procent geeft de voorkeur aan een gewone wekker en slechts 11 procent ziet wel iets in een geïmplanteerde chip die je slaapritme bijhoudt en het wekmoment daarop afstemt in combinatie met de agenda van die dag.

Beslissingen nemen

Computers kunnen steeds beter beslissingen nemen, vaak zelfs beter dan de mens. Maar, wil die mens dat ook? Het onderzoek wijst uit dat de mens dat niet wil. Zo'n 75 procent wil de touwtjes absoluut in handen houden, 20 procent wil af en toe wel iets laten beslissen door de computer en maar 5 procent zou alle beslissingen overlaten aan de IT.

Internet of Things

De Nederlander is over het algemeen beducht voor het aansluiten van apparaten op internet. De meerderheid (68 procent) bekijkt dat per apparaat en zal het wel doen als dat de enige manier is om het apparaat überhaupt aan de praat te krijgen.

Zelfrijdende auto's

In 2030 zal de zelfrijdende auto haast zeker gemeengoed zijn, maar niet iedereen is daar van gediend. Van de ondervraagden wil 40 procent toch echt zelf bepalen waar ze heen gaan en hoe, zelfrijdende auto's of niet. En 31 procent is wel bereid om zich over te geven aan de IT die de auto bestuurt.

Zakelijke transacties

Het is mogelijk om zakelijke transacties uit te voeren langs digitale weg, waarbij de systemen alle handelingen voor hun rekening nemen. Voor veel mensen gaat dat echt te ver, 63 procent wil de transacties zelf in de gaten blijven houden. 25 procent wil af en toe wel een directe transactie laten lopen en slechts 12 procent is voor het gebruik van Bitcoins voor het doen van betalingen zonder menselijke tussenkomst.




Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in