Beheer

Netwerken

Gebruikers behoudend over nieuwe IT

18 november 2015
De Nederlander is wel geïnteresseerd in nieuwe computermogelijkheden, maar wil zijn leven er niet geheel door laten leiden. De mens wil toch deels de regie in handen houden, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction.

De resultaten werden gepresenteerd ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van Eurofiber. Het thema van de bijeenkomst was "Hoe zit Nederland over 15 jaar in elkaar"? In 2030 zullen computers meer en meer mogelijkheden bieden en de vraag was hoe de gebruikers daar mee om zullen gaan.

Rathenau

Voor het onderzoek werd een aantal scenario's gebruikt, opgesteld door het Rathenau Instituut. Aan de deelnemers werd gevraagd of zij zich in de geschetste voorspellingen konden herkennen. Er was keuze uit 3 verschillende types, namelijk:

  • een progressief scenario
  • een plausibel scenario en
  • een behoudende toekomstvisie

Het blijkt, dat  veel van de ondervraagden toch neigen naar een behoudende toekomstvisie. Ook bij heel simpele dingen zoals wakker gemaakt worden 's ochtends. 73 procent geeft de voorkeur aan een gewone wekker en slechts 11 procent ziet wel iets in een geïmplanteerde chip die je slaapritme bijhoudt en het wekmoment daarop afstemt in combinatie met de agenda van die dag.

Beslissingen nemen

Computers kunnen steeds beter beslissingen nemen, vaak zelfs beter dan de mens. Maar, wil die mens dat ook? Het onderzoek wijst uit dat de mens dat niet wil. Zo'n 75 procent wil de touwtjes absoluut in handen houden, 20 procent wil af en toe wel iets laten beslissen door de computer en maar 5 procent zou alle beslissingen overlaten aan de IT.

Internet of Things

De Nederlander is over het algemeen beducht voor het aansluiten van apparaten op internet. De meerderheid (68 procent) bekijkt dat per apparaat en zal het wel doen als dat de enige manier is om het apparaat überhaupt aan de praat te krijgen.

Zelfrijdende auto's

In 2030 zal de zelfrijdende auto haast zeker gemeengoed zijn, maar niet iedereen is daar van gediend. Van de ondervraagden wil 40 procent toch echt zelf bepalen waar ze heen gaan en hoe, zelfrijdende auto's of niet. En 31 procent is wel bereid om zich over te geven aan de IT die de auto bestuurt.

Zakelijke transacties

Het is mogelijk om zakelijke transacties uit te voeren langs digitale weg, waarbij de systemen alle handelingen voor hun rekening nemen. Voor veel mensen gaat dat echt te ver, 63 procent wil de transacties zelf in de gaten blijven houden. 25 procent wil af en toe wel een directe transactie laten lopen en slechts 12 procent is voor het gebruik van Bitcoins voor het doen van betalingen zonder menselijke tussenkomst.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.