Beheer

Netwerken
tunnel

Gebruik VPN's stijgt spectaculair in landen waar TikTok-ban dreigt

In Australië steeg het VPN-gebruik 41 procent in een week tijd.

© CC0 - Unsplash.com Sharosh Rajasekher
10 augustus 2020

In Australië steeg het VPN-gebruik 41 procent in een week tijd.

De blokkade van TikTok leidt tot een sterke toename van het aantal VPN-verbindingen, signaleert een grote aanbieder van dergelijke beveiligde 'tunnels' voor het dataverkeer over internet.

Als reactie op de aankondiging van president Trump om het gebruik van Chinese internetdiensten als TikTok en nu ook Tencent te blokkeren, is het gebruik van VPN-verbindingen van en naar de VS met 10 procent gestegen zegt Harold Li, vice president van ExpressVPN tegen TechCrunch. ExpressVPN zegt meer dan 300 VPN-servers te hebben in 94 landen.

Via een VPN-verbinding kan een ban worden omzeild omdat in het land waar de VPN-verbinding wordt opgezet niet duidelijk wordt met welke dienstverlening contact wordt gezocht. Doorgaans wordt de VPN-tunnel aangelegd naar een server in het land waar de betreffende dienstverlening wordt gehost. Daardoor lijkt het in dat land of een lokale verbinding wordt opgezet. Ook in landen waar overheden censuur toepassen, maken dissidenten vaak gebruik van VPN's om toch geblokkeerde sites te bezoeken of contacten met buitenlandse groepen te maskeren.

Volgens Li is het gebruik in India in een week tijd zelfs gestegen met 22 procent nadat het land officieel het gebruik van TikTok verbood. Ook in Japan en Australië steeg het gebruik respectievelijk 19 en 41 procent in de week volgend op aankondigingen dat TikTok mogelijk zou worden geblokkeerd.

Maar overheden hebben mogelijkheden om het gebruik van VPN's te ontmoedigen. Zo kunnen ze maatregelen treffen dat de apps, nodig om de verbinding op te zetten, niet meer vindbaar zijn in de app-stores. Maar het gebruik van VPN's kan ook strafbaar worden gemaakt, zoals China heeft gedaan.

 

Lees meer over
1
Reacties
Bop 11 augustus 2020 18:52

Ja, ze MOETEN en ze ZULLEN onnozele TikTok-filmpjes blijven bekijken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.