Development

Software-ontwikkeling
Rust

Gebruik programmeertaal Rust in twee jaar tijd bijna verdriedubbeld

JavaScript blijft populairste taal onder ontwikkelaars. 

3 november 2021

JavaScript blijft populairste taal onder ontwikkelaars. 

Het aantal ontwikkelaars dat de programmeertaal Rust gebruikt, is in de afgelopen 24 maanden bijna verdriedubbeld. Dat stelt SlashData in zijn 21ste State of the Developer Nation-rapport over het derde kwartaal van 2021. JavaScript blijft echter de populairste programmeertaal onder developers.

De programmeertaal Rust werd in het derde kwartaal van 2019 nog door 400.000 ontwikkelaars wereldwijd gebruikt, maar in de afgelopen 24 maanden is dat gestegen naar 1,1 miljoen gebruikers in het derde kwartaal van dit jaar. Dat schat SlashData op basis van het totaal aantal actieve softwareontwikkelaars wereldwijd en zijn enquête onder 19.000 ontwikkelaars in 168 landen.

De taal wordt volgens het rapport vooral gebruikt voor augmented en virtual reality, en voor 'embedded softwareprojecten'. Rust is veelal populair omdat de interpreter van de programmeertaal automatisch op veelvoorkomende fouten controleert en deze blokkeert. In de top 15 van meest gebruikte programmeertalen staat Rust nu op de 14e plaats.

JavaScript, Python en Java

Bovenaan die top 15 staat JavaScript, dat volgens Slashdata nu door 16,4 miljoen ontwikkelaars wereldwijd gebruikt wordt. Het gebruik van de taal is de afgelopen jaren bovendien gegroeid: in de laatste 12 maanden groeide de JavaScript-gemeenschap met 4 miljoen ontwikkelaars. De taal wordt vooral gebruikt voor webdevelopment en backend. Maar zelfs in softwaregebieden waar de taal niet de eerste keuze van ontwikkelaars is - zoals in data science - gebruikt ongeveer een vierde van de ontwikkelaars JavaScript in zijn projecten. 

Op de tweede plaats staat sinds vorig jaar Python, met 11,3 miljoen gebruikers wereldwijd. Ook deze taal zag een enorme groei in de afgelopen 12 maanden: er kwamen 2,3 miljoen nieuwe gebruikers bij, wat neerkomt op een groei van 25%. Volgens SlashData heeft die groei met name te maken met het feit dat data science en machine learning steeds populairder worden. 70% van de machine learning-ontwikkelaars en data scientists gebruiken namelijk Python. 

Op de derde plek staat Java, dat in 2020 door Python van de derde plek verstoten werd. Hoewel deze taal al zeker twee decennia bestaat, blijft de gemeenschap groeien. Sinds halverwege 2018 is de Java-gemeenschap met 2,5 miljoen ontwikkelaars gegroeid. In het derde kwartaal van 2021 telde de gemeenschap 9,6 miljoen developers. Java wordt met name gebruikt voor mobiele en desktopapplicaties. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.