Development

Software-ontwikkeling
Kubernetes

Gebrek aan expertise blijft uitdaging in Kubernetes

Wel meer momentum voor Kubernetes.

6 mei 2021

Wel meer momentum voor Kubernetes.

Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met Kubernetes in productie, maar door een gebrek aan expertise blijft het lastig om met deze technologie te werken. Dat blijkt uit het State of Kubernetes-onderzoek van VMware onder 357 softwaredevelopment- en IT-professionals die werken bij bedrijven met meer dan 1.000 werknemers, dat tijdens  KubeCon + CloudNativeCon Europe gepresenteerd werd.

Volgens het resulterende rapport van VMware zien bijna alle bedrijven voordelen in het gebruik van Kubernetes. Het grootste voordeel is verbeterd gebruik van resources, wat door 58% van de respondenten als pluspunt wordt aangemerkt. Maar ook gemakkelijkere applicatie-upgrades en -onderhoud (48%) en kortere ontwikkelcycli voor software (46%) worden vaak als voordelen aangemerkt.

De technologie krijgt dan ook steeds meer momentum, wat onder meer zichtbaar is in het groeiende gebruik van de technologie in productie. Vorig jaar gebruikte 59% van de organisaties Kubernetes in productie, dit jaar is dat 65%. Vooral bedrijven met meer dan 500 ontwikkelaars in dienst gebruiken containers in productie: 78% van deze middelgrote en grotere organisaties doet dat.

Wie met Kubernetes aan de slag gaat, moet echter wel voor een aanbieder kiezen. Amazon EKS blijkt het populairst te zijn: 54% van de respondenten geeft aan dit platform te gebruiken, tegenover 47% in 2020. Ook Microsoft AKS is flink populairder geworden. In 2020 gebruikte nog 32% dit Kubernetes-platform van Microsoft, nu is dat 49%. Verder worden Red Hat OpenShift (23%), Google GKE (23%) en VMware Tanzu (20%) veel gebruikt.

Keuze maken is lastig

Ondanks het momentum van Kubernetes zijn er nog wel diverse uitdagingen. Zeker een gebrek aan expertise is bij veel bedrijven een probleem. Zo geeft 96% van de respondenten aan dat ze het lastig vinden om een Kubernetes-distributie te kiezen en 55% wijt dat vooral aan een gebrek aan ervaring en expertise. Bovendien blijkt het lastig om die expertise in huis te halen: 37% zegt het moeilijk te vinden om experts te vinden. Daarnaast noemt 32% als uitdaging de snelheid waarmee Kubernetes en cloud native-technologie veranderen. Nog eens 30% vindt dat er te veel oplossingen zijn om uit te kiezen. 

Bedrijven die met Kubernetes aan de slag willen, moeten uiteindelijk wel een keuze maken voor een distributie. Daarbij letten ze vooral op hoe makkelijk het is om de distributie in te zetten, te gebruiken en te onderhouden: 61% vindt dit de belangrijkste factor bij het kiezen van een distributie. 45% let verder op de productmogelijkheden en -roadmap, en 41% vindt het belangrijk dat een distributie in een hybride cloud werkt.

De uiteindelijke keuze wordt overigens vaak door meerdere teams gemaakt. Daarbij zitten operations (62%) en ontwikkelingsteams (55%) het vaakst aan tafel. Zij worden qua betrokkenheid gevolgd door applicatie-eigenaren (29%) en leidinggevenden op C-niveau (16%).

Meer aandacht voor security vereist

De respondenten geven in het onderzoek aan dat ook security nog een uitdaging blijft. Maar liefst 97% maakt zich zorgen over de beveiliging van Kubernetes. De grootste zorg is het consistent toepassen van beleid in de verschillende clusters en teams, zo geeft 23% van de respondenten aan. 21% maakt zich zorgen over de beveiliging van gecontaineriseerde workloads in runtime, en 19% maakt zich zorgen over het beveiligen van container images in een CI/CD pipeline (continuous integration / continuous delivery).

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.