Overslaan en naar de inhoud gaan

Gates waarschuwt voor TikTok-deal Microsoft

Een eventuele overname van social network TikTok door Microsoft zal niet makkelijk zijn. Enerzijds is het een complexe deal omdat het om alleen een Westers deel van het Chinese TikTok gaat. Anderzijds is social media geen simpel spel. Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, uit waarschuwende woorden over de zaak TikTok en Trump.
Gates, July 2019
© Microsoft
Microsoft

"Wie weet wat er gaat gebeuren met die deal. Maar ja, het is een gifbeker", zegt Gates in een interview met techmagazine Wired. "In de social media business zitten, is geen simpel spel, net zoals de encryptiekwestie." De grondlegger van Microsoft, die nog als technisch adviseur is verbonden aan het IT-bedrijf, meent dat meer concurrentie in de markt goed is en noemt de TikTok-ban van Trump "behoorlijk bizar". Momenteel is het Amerikaanse Facebook met voorsprong de grootste op social mediagebied.

Percentage voor Trump?

Gates noemt de reden van de Amerikaanse regering voor het verbod op de Chinese social app nogal vreemd. Extra vreemd noemt hij de door Trump neergelegde eis van een percentage van de overnamesom voor de Amerikaanse overheid die hij neerzet als facilitator voor de deal. Naast deze complexiteit is er nog de onduidelijkheid over wát er gekocht kan worden en de waarde daarvan.

TikTok wordt in Chinese handen namelijk verboden in de Verenigde Staten, maar zou middels een gedeeltelijke verkoop aan een Amerikaans bedrijf dan voortaan uit twee delen bestaan. Daarvan is het ene, Amerikaanse deel dan wél toegestaan in de VS. Microsoft zou hierin een weg moeten vinden als het komt tot een overname van het beoogde Westerse deel. Dat segment zou dan de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland bedienen.

Dansjes en politiek

Inmiddels zijn er geruchten dat Microsoft heel TikTok zou willen overnemen, terwijl ook social network Twitter interesse zou hebben. Twitter zou dan alleen de Westerse afsplitsing willen.

Voormalig Microsoft-CEO Gates ziet beren op de weg. Hij stelt dat Microsoft na een eventuele deal met de complexiteit van social media zit. Dit zou neerkomen op leren omgaan met een heel nieuw niveau aan contentmoderatie; naast simpelweg populaire dansjes ook beladen politieke content. Twitter heeft al ervaring op dit gebied, maar niet altijd in positieve zin. Ook kan beleid voor contentmoderatie de beurswaarde van een bedrijf beïnvloeden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in