Management

Branche
Gates, moeilijk

Gates: techreuzen 'verdienen' lastige vragen

Techtitanen moeten rekenen op moeilijke, oneerlijke, onbeleefde vragen. Aldus Bill Gates.

Bill Gates © Microsoft
24 augustus 2020

Techtitanen moeten rekenen op moeilijke, oneerlijke, onbeleefde vragen. Aldus Bill Gates.

De grondlegger van Microsoft meent dat grote techbedrijven en hun hoogste bestuurders kritische aandacht 'verdienen', zoals laatst de hoorzitting voor het Amerikaanse Congres. Daarbij zijn CEO's van invloedrijke IT-firma's flink aan de tand gevoeld. "Als je zo succesvol bent als ik of elk van die mensen [de topmensen in de congressionele hoorzitting - red.] dan verdien je onbeleefde, oneerlijke, moeilijke vragen", oordeelt Bill Gates.

De overheid verdient het volgens de voormalige CEO van Microsoft om grote, succesvolle bedrijven onder vuur te mogen nemen. "Dat soort ondervraging hoort bij het territorium van supersuccesvol zijn. Dat is prima", aldus Gates in de podcast  Armchair Expert. In gesprek met de host van die podcast schijnt Gates zijn licht op de hoorzitting die eind juli plaatsvond bij de House Judiciary Committee van het Amerikaanse congres.

Amerikaanse antitrustaandacht

Daar voor die rechterlijke commissie van de senaat zijn de CEO's van Apple, Google, Facebook en Amazon ondervraagd over hun zakenpraktijken. Aanzet tot deze hoorzitting zijn zorgen binnen de overheid over antitrust en machtsmisbruik door die grote techbedrijven. Bij Apple gaat het om de regels voor zijn App Store, bij Google om diens zoekmachine en online-ads, bij Facebook over zijn dominantie van social media, en bij Amazon over zijn webwinkel en de online-retailmarkt.

In het zoeklicht van Amerikaanse - maar ook Europese - antitrustzorgen ontbreekt techreus Microsoft. Het bedrijf van Bill Gates heeft in de jaren negentig wel uitgebreid de kritische aandacht van monopoliewaakhonden gekregen. Daarbij is ook toenmalig CEO Gates in hoorzittingen en getuigenverhoren stevig ondervraagd. Zijn optreden daarbij werd niet altijd positief beoordeeld, wat betreft het overtuigen van antitrusttoezichthouders. Gates zegt nu dat zulke kritische aandacht 'hoort' bij zeer succesvol zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.