Innovatie & Strategie

Personal Tech
Bill & Melinda Gates

Gates gaat e-health mondiaal aan de man brengen

Filantroop Bill Gates gaat via zijn stichting digital health wereldwijd uitdragen en stimuleren.

Bill & Melinda Gates © GatesNotes.com
13 augustus 2019

Filantroop Bill Gates gaat via zijn stichting digital health wereldwijd uitdragen en stimuleren.

De Bill & Melinda Gates Foundation, van de voormalige Microsoft-CEO en zijn vrouw, zet een nieuwe groep op die is gericht op digital health. De stichting heeft als hoofd hiervoor een gezondheidsexpert weggekaapt bij Apple. Dr. Andrew Trister was in 2016 door Apple in huis gehaald voor verdere ontwikkeling van de smartwatch van de iPhone-maker. Volgens CEO Tim Cook is de focus van zijn bedrijf op health-tracking 'de grootste bijdrage van Apple aan de mensheid'.

Microsoft-topman Bill Gates, die naast ex-CEO en mede-oprichter ook nog altijd bestuurslid is, breidt zijn filantropische gezondheidswerk uit om e-health te omvatten. De stichting die hij samen met zijn vrouw heeft opgericht om wereldwijd ziektes en extreme armoede te bestrijden, gaat gezondheidszorg nu ook op digitale wijze verbeteren. Hiervoor zet de Bill & Melinda Gates Foundation een nieuwe tak op die initiatieven voor digital health naar wereldwijd niveau gaat helpen.

Gezondheid, in plaats van fitness

De vers aangetrokken leider voor deze nieuwe groep is dr. Andrew Trister, die hiervoor overstapt van Apple. Deze arts heeft zijn vertrek bij Apple en diens smartwatch-team afgelopen week bevestigd in een interview met CNBC. Hij is in 2016 aan boord gekomen bij Apple, nadat die het jaar ervoor zijn smartwatch had uitgebracht. Vervolgens is de Apple Watch meer en meer op gezondheid gericht (in plaats van vooral op fitness). Apple heeft voor dat strategische doel eerst een reeks aan medisch specialisten in huis gehaald, zoals Trister.

Nu doet Gates' stichting in wezen hetzelfde, maar dan om veelbelovende projecten en ondernemers op het gebied van e-health te signaleren en daarin te investeren. CNBC meldt dat het hierbij ook juist om initiatieven voor Derde Wereldlanden gaat. Smartphonegebruik is daar relatief groot en groeiende. Trister zou onder meer oog hebben voor het gebruik van smartphones om virtuele artsconsultaties te doen en om middels ingebouwde sensoren goedkope diagnostiek te kunnen verzorgen. "We willen zowel consumenten als ook [lokale - red.] zorgverleners helpen", verklaart de arts tegenover CNBC.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.