Management

Governance
Don Scheibenreif

Gartner: Verander je organisatie in een LEGO-bouwwerk

De volgende stap in digitalisering mogelijk door Covid-19-crisis.

Don Scheibenreif © Gartner
10 november 2020

De volgende stap in digitalisering mogelijk door Covid-19-crisis.

De Covid-19-crisis heeft maar weer eens aangetoond dat alles onder druk vloeibaar wordt. Zelfs rigide overheden zijn er in geslaagd digitaliseringsprocessen in weken uit te voeren, waar normaal jaren voor nodig waren. Als we dan toch bezig zijn organisaties op hun kop te zetten, probeer dan straks niet terug te gaan naar het oude normaal, maar pak door, adviseert Gartner tijdens zijn Europese versie van het Gartner IT SYM/XPO-evenement. Zie de organisatie als een LEGO-bouwplaat.

De komende jaren krijgt de 'Voice of Society' - gedreven door sociale media - een steeds belangrijker invloed op de koers van organisaties. In 2024 heeft 30 procent van de grote organisaties een manier om de invloed van maatschappelijke discussies op de bedrijfsvoering te meten en daarop te reageren, stelt Don Scheibenreif bij Gartner vice-president van de Customer experience groep.

Om goed in te kunnen spelen moet de organisatie in toenemende mate wendbaar worden. Dat betekent dat niet alleen de IT-organisatie agile moet worden ingericht, maar de hele organisatie moet een agile architectuur krijgen. Dat betekent het afbreken van rigide structuren en het herinrichten van modulaire eenheden die snel opgezet, maar ook weer afgebroken kunnen worden.

De modulaire bouwblokken krijgen deels weer een nieuwe functie bij zulke snelle hervormingen. Gartner probeert dat beeld met verschillende metaforen te verduidelijken, variërend van de losgestapelde stenen muurtjes langs Britse landweggetjes. Die waren eerder onderdeel van een middeleeuws kasteel, maar vormden in latere eeuwen weer de wanden van een boerenschuur. Ook LEGO-bouwwerken komen langs als metafoor waarbij op de grondplaat steeds nieuwe creaties ontstaan met behulp van hergebruikte steentjes en andere onderdelen.

Bedrijfsorganisatie als een kwal

Gartner voert verschillende voorbeelden aan van organisaties die al zo'n omslag hebben gemaakt. Zo slaagde de gemeente Türku in Finland er in op basis van een eerder opgezet business framework, binnen een week een nieuwe verkeersroutering te ontwerpen. Het Chinese bedrijf Haier vergelijkt zich na de reorganisatie met een kwal - waarbij er geen centrale sturing meer is maar alle behoorlijk autonome bedrijfseenheden (micro communities ) door een goede communicatie toch een eenheid vormen. Volgens Haiqin Xie, de deputy manager bij Haier Cosomo IoT Ecosystem Technology is de omzet van sommige bedrijfseenheden door de verandering met 35 procent gestegen.

Overigens waarschuwt Scheibenreif wel de balans in de gaten te houden. Diversiteit is heel belangrijk, maar als je te veel verschillen hebt gaat het niet meer werken. Om maar bij de Britse muurtjes te blijven: Als de grillige rotsblokken heel netjes in elkaar grijpen, vormen ze een sterke muur, maar lukt dat niet, dan valt het geheel snel uit elkaar.

De vier pijlers van composable business

Gartner introduceert de term 'composable business' voor de architectuur die de basis zou moeten zijn voor de volgende fase in digitalisering. Modular, discovery, autonomy en orchestration zijn de vier kernwoorden die daarbij steeds in het oog moeten worden gehouden.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.