Beheer

Windows 10
Windows 10

Gartner: Linux geen vervanger van Windows op desktop

Windows 10 maakt voorlopig nog geen plaats.

© Microsoft
6 oktober 2020

Windows 10 maakt voorlopig nog geen plaats.

'Windows 10 spoedig slechts emulatielaag op Linux' was vorige week een prikkelende stelling van opensourcegoeroe Eric Raymond. Dat er veel verandert bij Microsoft rond Windows 10, is iets dat Gartner-analist Nathan Hill wel beaamt. Maar niet dat Linux in de plaats komt van Windows 10.

Windows 10 is 'by far' het belangrijkste platform op zakelijke pc's. Als bedrijven zich al richten op iets anders dan Windows 10 is het eerder macOS of ChromeOS dan Linux, constateert Nathan Hill.
Maar het belang van Windows op de desktop gaat wel fors onderuit, en dat is een beweging die onder meer Microsoft zelf in gang heeft gezet.

Nu bedrijven in toenemende mate overschakelen naar clouddiensten, krijgt de browser op de pc een steeds belangrijker functie als enduser interface. "Dankzij HTML5 en cross browser compliance is de browser in zekere zin de vervanger van het besturingssysteem", stelt Hill. Het voordeel daarvan is dat bedrijven veel flexibeler deployment models krijgen en ook beter een Zero Trust-strategie kunnen volgen. "Je verhuist je netwerksecurity en management naar de netwerk- en applicatielaag en wordt daarmee onafhankelijker van de endpoints."

Long tail zit in de weg

Dat zou kunnen betekenen dat bedrijven makkelijker kunnen overstappen naar een ander besturingssysteem. Maar dat gaat niet gauw gebeuren, verwacht Hill. "Er is een long tail aan applicaties die afhankelijk blijft van Windows. Al is maar 5 procent van het applicatielandschap bij een organisatie nog gebaseerd op Windows, als een groot deel van de werknemers die software gebruikt, is Windows nog steeds een makkelijk te onderhouden en te beheren besturingssysteem om complete functionaliteit aan eindgebruikers te bieden."

Bovendien, een belangrijk element is de kennis, expertise en tooling die de huidige IT-beheerders kunnen inzetten voor het beheer van het Windows 10-platform. En dan zijn er ook nog de langlopende Enterprise-contracten die Microsoft heeft afgesproken voor ondersteuning van het OS, somt Hill op als nadelen voor een overstap naar Linux.

Geen kostenbesparing

Microsoft zet nu vol in op Microsoft 365 en Azure. Daar zitten de winstmarges, niet op de verkoop van het WindowsOS. Klanten die altijd met Office hebben gewerkt, worden richting Microsoft 365 gedreven. Daarbij is het endpointmanagement met InTune bij inbegrepen. "De ontwikkeling van Windows Subsystem for Linux zie ik niet zo zeer als opmaat voor een Windows-emulatie op Linux, maar meer als een manier om Windows relevanter te maken in een omgeving waarin steeds meer Linux-gebaseerde toepassingen in het portfolio van bedrijven komen. Die kunnen dan gewoon op de vertrouwde Windows-onderlaag draaien."

Volgens Hill levert het Microsoft ook niet zo veel op wanneer er alleen nog een Windows-emulatie moet worden gemaakt. Windows heeft een belangrijke rol in alle andere applicaties van Microsoft, dus ook voor bijvoorbeeld Azure en Micrsoft365. Die onderdelen moeten toch onderhouden en vernieuwd worden. "Het aantal engineers betrokken bij de ontwikkeling van Windows 10 zou misschien maar 10 procent omlaag kunnen."

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 08 oktober 2020 20:10

'Baai ver', een soort veruit, zeg maar.

Rody Klop 07 oktober 2020 12:55

Dit soort zaken zijn eerder door MS "onderzocht" er is zelf een tijdelijke samenwerking geweest. Toen er uiteindelijk werkelijke stappen en keuzes op het programma stonden, trokken ze de ke*tel in en verklaarde ze uiteindelijk Linux zelfs de oorlog. Er zijn toen een aantal rechtzaken geweest. E.a. is dus nogal beladen.

Jan-Willem Arnold 07 oktober 2020 12:23

Het is van belang de discussie zuiver te voeren. Windows 10 zal als experience layer blijven bestaan en Windows applicaties zullen blijven draaien. Daar gaat het punt niet om wat Eric Raymond maakt. Het gaat ook niet over het al dan niet overgaan op LibreOffice etc.
De vraag is wat de onderliggende motor in het OS wordt. Eric heeft een punt dat als zware games op een emulatielaag boven Linux kunnen worden gedraaid en een Linux subsysteem al aanwezig is een transitie kan worden ingezet waarbij Linux uiteindelijk de motor wordt. MS Office bijvoorbeeld, draait al heel lang op Unix, in MacOS. SQL Server wordt met een tussenlaag op Linux aangeboden.
Of voor een Linux motor gekozen gaat worden zal niet afhangen van de vraag of je daarmee een klein gebouw ontwikkelaars kunt uitsparen. De strategische afweging is, zoals Eric stelt, of Windows OS een asset of een liability is. Wat zijn de mogelijkheden om op verschillende platformen aanwezig te zijn? Ga je een Windows op ARM zelf verder uitbouwen of gebruik je Linux als basis? Welke waarde heeft een eigen Windows OS nog, voor de weinige on premise servers die overblijven?
Hoe Microsoft hierin zal kiezen blijft afwachten. Wat ik verfrissend vind aan de analyse van Eric is dat hij helder maakt dat Microsoft in de stappen die het bedrijf zet mogelijkheden tot andere keuzes aan het creëren is. Dat lijkt me verstandig.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.