Management

Infrastructuur
stijgende lijn

Gartner: IT-uitgaven in 2021 8,4% omhoog

Uitgaven stijgen door nieuwe werkwijzen.

stijgende lijn © CC0 Pixabay,  Geralt
7 april 2021

Uitgaven stijgen door nieuwe werkwijzen.

Gartner verwacht dat de uitgaven aan IT dit jaar uitkomen boven de 4 biljoen dollar, een stijging van 8,4% ten opzichte van 2020.

De stijging wordt vooral gestuwd door een verhoogde uitgave aan eindgebruikersapparatuur. Dit jaar groeien die uitgaven met maar liefst 14 procent in vergelijking met vorig jaar. In 2020 daalden de uitgaven aan eindgebruikersapparatuur juist met 6,9%. Volgens Gartner zien organisaties een nieuwe vorm van werken ontstaan buiten de reguliere werkplekken op kantoor. Terwijl er vorig jaar veel van het budget opging aan impulsieve reacties om heel snel het werken op afstand mogelijk te maken, is er nu vooral aandacht voor innovatie en het welzijn van de werknemers.

Dat is ook terug te zien in de uitgaven aan platformen om samen te werken en HR-gerelateerde software. De uitgaven aan software stijgen dit jaar naar verwachting met 10,8%. Ook aan data center systems geven organisaties dit jaar meer uit: 7,7% groei ten opzichte van 2020, toen ook al een stijging van 2,3% werd genoteerd. Aan IT-services wordt 1,1 biljoen dollar uitgegeven, een stijging van 9 procent en aan communication services 1,5 biljoen een stijging van 4,6%.

IT draagt bij aan omzetgroei

Volgens Gartner is ook te zien dat IT niet langer alleen de corporate operations ondersteunt, maar steeds meer betrokken raakt bij het creëren van nieuwe omzet. Dat betekent dat vanuit de budgetten bij afdelingen meer geld beschikbaar komt voor IT.

Gartner verwacht dat deze trend ook doorzet in 2022, dan echter met een groei 5,5%, tot net even boven de 4,3 biljoen dollar voor de totale IT-budgetten. Dan is het wel even afgelopen met het grote investeren in eindgebruikersapparatuur. De groei van dat onderdeel zakt in 2022 terug naar 3,1%.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.