Management

Cloud
Aidan Finn

Ga digitaal hamsteren, adviseert Microsoft Azure MVP en trainer

Microsoft Azure in Europa heeft te maken met tekort aan capaciteit.

Aidan Finn © Microsoft
25 maart 2020

Microsoft Azure in Europa heeft te maken met tekort aan capaciteit.

Verschillende Azure-klanten hebben op Twitter geklaagd dat zij niet meer in staat zijn nieuwe virtual machines op te starten.

Het vermoedelijke gebrek aan werkgeheugen, cpu en opslag komt op een moment dat de cloudsystemen extra onder druk staan vanwege het verplicht thuiswerken, dat in vele Europese landen van kracht is.

Aidan Finn, een Microsoft Moste Valuable Partner (MVP) en Azure consultant en trainer uit Noorwegen, roept zelfs op Twitter op tot digitaal hamsteren, of is het meer vergelijkbaar met het virtueel leggen van een handdoek op de ligbedden bij het zwembad. "Gebruik je de automatische VM start/stop om geld te besparen in Azure? Schakel die nu uit - hou je VM's gealloceerd en je handen op al die CPU's nu er beperkingen op resources optreden", adviseert hij. 

Het idee is dat vooral bij het (opnieuw) opstarten van VM's er problemen ontstaan. Zolang de VM's in gebruik zijn is er niets aan de hand.

Het is niet de eerste keer dat de capaciteiten van Azure onder druk staan, signaleert ZDNet. Het ging toen eigenlijk uitsluitend om klanten in de US EAST-regio voor wie het onmogelijk bleek VM's op te starten. De nieuwsdienst heeft Microsoft om toelichting gevraagd maar nog geen antwoord gekregen.

Verdeling van schaarse middelen

Wel lijkt Microsoft al begin deze week voor te sorteren op de problemen met een blogpost waarin het bedrijf aangeeft een nieuw beleid in te stellen voor wanneer er capaciteitsproblemen optreden. De topprioriteit ligt bij de hulpverleners, gezondheidszorg en crisisbeheerdiensten, overheidsorganisaties met kritieke infrastructuur. Daarnaast wil het bedrijf zorgen dat thuiswerkers optimaal aan de slag kunnen met de kernfunctionaliteiten van Teams. 

De samenwerkingstools van Teams blijken de afgelopen weken fors onder druk te staan. Microsoft kondigde al verschillende maatregelen aan om te zorgen dat de dienstverlening als geheel niet vastloopt. Zo is onder meer de videokwaliteit gereduceerd en is de frequentie waarmee de status van deelnemers en documenten wordt gepeild, gereduceerd.

Enkele Twitterberichten over de problemen.

 

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Bop 28 maart 2020 21:15

Bij 'HAMSTEREN' houd ik toch vooral NEGATIEVE associaties...

Bop 28 maart 2020 21:14

Werd zelf al gehinderd, terwijl ik iets kleins probeerde te doen.

Werken in dev.azure.com ging nog gewoon, maar iets installeren in het gewone Azure bleef dagen hangen en is waarschijnlijk nog steeds niet uitgevoerd.

Het zal ook niet helpen dat ik van gratis diensten gebruik maak.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.