Overslaan en naar de inhoud gaan

FutureNL wil tech-ethiek naar het onderwijs brengen met #TechDeBaas

Vanuit diverse richtingen klinkt al enige tijd de roep om meer digitale geletterdheid in het onderwijs, in de hoop dat kinderen digitaal vaardiger worden. Maar bij lessen over digitale geletterdheid wordt niet altijd naar de ethiek achter technologie gekeken. Stichting FutureNL, dat onder meer lesmateriaal over technologie maakt voor het basis- en voortgezet onderwijs en de pabo, wil daar verandering in brengen met zijn nieuwe campagne #TechDeBaas.
meisje en jongen technologie
© CC SA-BY 2.0 - Flickr.com
CC SA-BY 2.0 - Flickr.com

Volgens FutureNL vraagt de huidige tijdgeest om onderwijs dat net een stap verder gaat dat de huidige lesmaterialen over digitale vaardigheden. Ook de ethische kant van technologie verdient aandacht. "Ethische afwegingen zorgen voor meer menselijkheid", stelt de stichting in een blogbericht. "Het nadenken over de toegevoegde waarde van technologie vergroot het kritisch denken en de autonomie van de jonge generatie en leidt op tot digivaardige wereldburgers."

Maar de technologische innovaties gaan vaak zo snel, dat er weinig tijd blijkt om na te denken over het effect van die innovatie op ons leven en de samenleving. Daarom geeft FutureNL ethiek vanaf september dit jaar een centrale rol in al haar activiteiten. Op de website van de stichting zijn nu al gratis lessen met ethiek te vinden, evenals gratis trainingen met ethiek voor leerkrachten. 

In de nieuwe activiteiten is aandacht voor een sociale wereld, worden menselijke zwakheden uitgelicht en wordt gekeken naar wat echt belangrijk is. De bedoeling is dat leerlingen op die manier kritischer gaan kijken naar de rol van technologie in hun leven en zelf gaat meedenken over de wereld zoals die kan zijn. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in