Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderwijsadvies: digitale geletterdheid verplicht voor alle leerlingen

De adviesgroep Curriculum.nu, die werkt in opdracht van schoolbesturen en docentenvakbonden, wil dat digitale geletterdheid als nieuw gebied wordt toegevoegd aan de lesstof voor alle leerlingen in Nederland. Het nieuwe lesmateriaal moet kinderen beter voorbereiden op de toekomst. Het advies, opgesteld door bijna 150 leraren en schoolleiders, wordt vanmiddag aangeboden aan Onderwijs-minister Slob.
digitale geletterdheid
© Curriculum.nu
Curriculum.nu

Naast digitale geletterdheid moet in het curriculum voor de toekomst ook burgerschap worden opgenomen, bepleit Curriculum.nu. Deze commissie is opgezet om het huidige onderwijscurriculum te herzien, aangezien het dertien jaar geleden is dat de landelijk vastgelegde onderwijsdoelen zijn vastgelegd. "Sindsdien zijn deze doelen wel op specifieke onderdelen herzien, maar niet in samenhang of integraal", aldus Curriculum.nu. "De Onderwijsraad constateerde in 2014 dat het curriculum daardoor in de loop der jaren een lappendeken is geworden."

Moderniseren en stroomlijnen

Het advies dat vanmiddag wordt aangeboden aan minister Slob van Onderwijs moet hulp geven om deze wantoestand aan te pakken. De verplichte lesstof voor alle Nederlandse leerlingen moet gemoderniseerd worden én gestroomlijnd. Laatstgenoemde betreft de aansluiting tussen basis- en middelbaar onderwijs. In het advies is veel aandacht voor technologie, wat zich uit in enkele concrete voorstellen. Zo pleit Curriculum.nu in het advies voor statistieklessen en basisprogrammeren voor leerlingen op de basisschool, en programmeerlessen op de middelbare school.

Het omarmen van digitale geletterdheid moet zich uiten in vakindeling en projecten, maar niet in nieuw toegevoegde vakken. Het gaat hierbij om onder meer informatievaardigheden, mediawijsheid en ICT-basisvaardigheden, zo weet de NOS al te melden. De commissie heeft echter geen concreet lesmateriaal gemaakt en het rapport zou nogal algemeen van aard zijn. Zo wordt er het brede advies gegeven dat er in de lessen 'ook aandacht moet zijn voor duurzaamheid, globalisering, technologie en gezondheid'.

'Te vaag nu'

Kritiek op het advies van Curriculum.nu is er al vóór de formele onthulling ervan. De NOS meldt dat leraren vrezen voor meer werkdruk, en dat de Onderwijsraad de plannen te vaag en te weinig richtinggevend vindt. Curriculum zelf merkt op de eigen site al op dat de voorstellen nog geen kant-en-klare lesmethode vormen.

Het is aan minister Slob om het straks overhandigde advies om te zetten in een inhoudelijk voorstel waarmee de zogeheten kerndoelen voor modern onderwijs zijn te behalen. Daarvoor werkt de Coördinatiegroep van Curriculum.nu mee door de minister te adviseren om zijn onderwijsdoelen te baseren op de voorstellen van de leraren en schoolleiders. Die nog op te stellen voorstellen worden vervolgens voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in