Overslaan en naar de inhoud gaan

Fujifilm neemt Xerox over

Het Japanse Fujifilm neemt de controle over bij de Amerikaanse printerfabrikant Xerox. Xerox wordt samengevoegd met het bestaande samenwerkingsverband Fuji Xerox. Daarnaast werd bekend dat er 10.000 banen komen te vervallen bij Fuji Xerox.
xerox logo

Fujifilm krijgt iets meer dan de helft van het fusiebedrijf in handen. Het nieuwe concern heeft hoofdkantoren in Tokio en het Amerikaanse Norwalk. De aandeelhouders van Xerox ontvangen een speciaal dividend van 2,5 miljard dollar. De transactie moet in de tweede helft van dit jaar worden afgerond en leiden tot jaarlijkse kostenbesparingen van minstens 1,7 miljard dollar.

Door de samenvoeging van Xerox in het 56 jaar oude samenwerkingsverband ontstaat een onderneming met een jaaromzet van 18 miljard dollar. Fuji Xerox levert onder meer inktcartridges, toners en fotoapparatuur. Het fusieconcern krijgt een notering in New York.

Het verlies van 10.000 banen komt neer op een vijfde van het totale personeelsbestand bij Fuji Xerox, dat te maken heeft met uitdagende marktomstandigheden. In verband met het banenverlies neemt Fujifilm een last van omgerekend ruim een half miljard over een periode van drie jaar. De productiecapaciteit van Fuji Xerox staat hoofdzakelijk in Azië.

Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse vestiging is nog niet duidelijk. "Voorlopig is het 'business as usual'", laat een woordvoerster weten. Van een onmiddellijke impact is geen sprake.

Xerox kwam onder druk te staan van activistische aandeelhouders die aandrongen op een verkoop van het bedrijf en een nieuw bestuur. Het nieuwe fusieconcern zal worden geleid door Xerox-topman Jeff Jacobson.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in