Innovatie & Strategie

Wetenschap
Quantum entanglement

Franse startup claimt prototype fouttolerante kwantumcomputer

In eerste financieringsronde 3,3 miljoen opgehaald om te starten.

© Pixabay licence geralt
26 mei 2020

In eerste financieringsronde 3,3 miljoen opgehaald om te starten.

Alice&Bob, een spin-off van een consortium van Franse universiteiten en kennisinstellingen, zegt de basis te hebben gelegd voor een kwantumcomputer die geen of veel minder last heeft van instabiele qubits.

De instabiliteit van een qubit - de kwantum-equivalent van bits in de huidige computers - is een probleem dat de ontwikkeling van kwantumcomputers in de weg zit. Onderzoekers wereldwijd zetten allerlei manieren in om die stabiliteit te verbeteren, zodat langere, complexe bewerkingen kunnen worden uitgevoerd met deze machines.

Koeling tot dicht bij het absolute nulpunt is eigenlijk standaard en afscherming voor beïnvloeding van buiten ook. Ook is het gebruik van een groot aantal fysieke qubits voor foutcorrectie om zo één logische qubit te creëren, is nu een veelgebruikte strategie. Daarnaast speelt materiaalkeuze een rol, zoals het inzetten van majorana-deeltjes in plaats van bijvoorbeeld een elektron-spin.

Autonome correctie in de qubit

Een consortium van Franse universiteiten en kennisinstellingen zegt nu een methode te hebben gevonden om de foutcorrectie sterk te versimpelen door gebruik te maken van twee verstrengelde fotonen die uit elkaar gehaald worden. Instabiliteit van fotonen is het gevolg van lokale beïnvloeding. Door de afstand te creëren in het paar, ontstaat een soort autonome correctie op die lokale verstoringen. Het gevolg is dat de hardware overhead die normaal nodig is voor correctie, drastisch kan worden teruggebracht. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het prominente wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Alice&Bob (alice-bob.com) gaat nu dit prototype verder uitwerken. De oprichter Théau Peronnin zei tegen Venturebeat binnen 5 jaar een volledig operationele kwantumcomputer te kunnen leveren. Dat betekent een halvering van de tijdlijn die nu veelal wordt aangehouden. Peronnin: "Wij gaan echt voor de perfecte kwantumcomputer en niet voor iets daartussen."

De naam van de startup is afgeleid van de namen die vaak worden gebruikt in de cryptografie of kwantuminformatica om de zender (persoon A of dus Alice) en de ontvanger (persoon B of dus Bob) in een uitleg over een communicatieproces een makkelijke naam te geven. Het is vrij ongebruikelijk dat Franse universiteiten spin-offs creëren. Alice&Bob hebben in een eerste financieringsronde 3,3 miljoen euro opgehaald om te starten.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.