Overslaan en naar de inhoud gaan

Frankrijk klaagt over internetnamen

Parijs richt zijn pijlen op de Amerikaanse organisatie Icann, die onder meer verantwoordelijk is voor het maken en toewijzen van domeinnamen voor websites. Die organisatie staat nu nog onder controle van de Amerikaanse overheid, maar die heeft aangegeven vanaf volgend jaar van die verantwoordelijkheid af te willen. Volgens Frankrijk moet er nu een internationale conferentie komen over de hervorming van de organisatie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Frankrijk zou bij de Europese Commissie al hebben gedreigd dat de klachten over de domeinnamen de onderhandelingen tussen Europa en de VS over een nieuw vrijhandelsverdrag in gevaar kunnen brengen. Daarbij willen Frankrijk en andere Europese landen vasthouden aan restricties op geografisch bepaalde merken als champagne, roquefort en parmaham.

De Fransen willen dat Icann, dat staat voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, onder internationaal toezicht komt te staan. Nationale overheden zouden daarbij een belangrijke stem moeten krijgen in het beleid ten aanzien van bijvoorbeeld de toewijzing van domeinnamen. Dat beleid is volgens Parijs nu volkomen ondoorzichtelijk.

Icann besloot enkele jaren geleden veel restricties op domeinnamen te laten vervallen. Sindsdien zijn zo'n 300 nieuwe extensies goedgekeurd, zoals .beer en .london. Dit beleid stuit op verzet van bedrijven, die vrezen veel geld kwijt te zijn aan opkopen van internetadressen in nieuwe domeinen. Anderen vrezen juist dat generieke termen onder controle komen van één bedrijf. Zo strijden er volgens FT momenteel 13 partijen, waaronder Google en Amazon, om het domein .app.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in