Beheer

Privacy
Gluursoftware

'Fox-IT promootte gluursoftware aan repressieve regimes'

Surveillancesoftware door Fox-IT zelf ontwikkeld.

30 juli 2021

Surveillancesoftware door Fox-IT zelf ontwikkeld.

Het Nederlandse cybersecuritybedrijf Fox-IT zag kansen in het Midden-Oosten en probeerde gluursoftware te verkopen aan repressieve regimes als Syrië, Egypte en Saoedi-Arabië, meldt platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM). De software zou door Fox-IT zelf ontwikkeld zijn.

Volgens FTM ontwikkelde Fox-IT zelf surveillancesoftware genaamd FoxReplay Analyst om het gedrag van 'targets' nauwkeurig te volgen, die het tussen 2007 en eind 2011 promootte in het Midden-Oosten. Het softwarepakket maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data te analyseren en te doorzoeken. De capaciteiten zouden zo krachtig zijn, dat de software alleen aan inlichtingen- en opsporingsdiensten van overheden verkocht wordt. 

Maar het bedrijf presenteerde en demonstreerde zijn producten ook in landen met repressieve regimes, en wist op voorhand dat daarbij geregeld vertegenwoordigers van ministeries of inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de zaal zaten, aldus FTM. Bij deze praktijken zouden Fox-IT-oprichter Ronald Prins en FoxReplay-ontwerper Bert Hubert persoonlijk betrokken zijn. Of het bedrijf het pakket in de regio heeft verkocht, is niet duidelijk; zelf ontkent Fox-IT dat ten stelligste.

Beveiliging van de overheid

Middelen die inlichtingendiensten gebruiken om criminelen en terroristen op te sporen, kunnen in verkeerde handen makkelijk leiden tot onderdrukking van dissidenten, politici en journalisten, aldus FTM. Fox-IT is in Nederland bovendien betrokken bij de cybersecurity van de Nederlandse overheid. Het bedrijf beveiligt de communicatie van het kabinet en bewaakt staatsgeheimen. 

De bevindingen waren al eens eerder naar boven gekomen, stelt FTM. Onderzoekscollectief Buro Jansen & Janssen verzamelde en analyseerde een aantal jaar geleden al interne documenten van Fox-IT en partner AGT waar dit alles uit bleek. In april 2019 publiceerde het collectief hierover, maar dat kreeg weinig aandacht. FTM heeft de artikelen en onderliggende stukken bestudeerd en aanvullend onderzoek gedaan. Ook voerde FTM gesprekken met voormalige zakenrelaties en oud-medewerkers. 

Ronald Prins wilde tegenover AG Connect niet reageren op het verhaal van FTM. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.