Beheer

Security
Fox-IT en overheid blijven steggelen over staatsgeheimen

‘Fox-IT en overheid blijven steggelen over staatsgeheimen’

De eisen die de overheid stelde na de overname van Fox-IT zijn nog niet allemaal ingewilligd.

6 september 2017

De eisen die de overheid stelde na de overname van Fox-IT zijn nog niet allemaal ingewilligd.

Fox-IT en de Nederlandse overheid zijn het nog niet eens over de maatregelen die moeten voorkomen dat staatsgeheimen in verkeerde handen vallen. Dat schrijft NRC vanochtend. 

Doordat het van oorsprong Nederlandse beveiligingsbedrijf vorig jaar onverwacht werd gekocht door het Britse NCC, eiste de Staat een aantal maatregelen om te waarborgen dat staatsgeheimen niet in verkeerde handen vallen. Zo wilde de overheid als eerste aandelen kopen als delen van het bedrijf worden verkocht. Deze eis laat de overheid nu varen, aldus NRC

Over een aantal andere belangrijke eisen is nog geen akkoord bereikt. De overheid eiste onder meer zeggenschap bij besluiten en benoemingen bij het bedrijfsonderdeel Fox Crypto. Dat is nog niet gebeurd vanwege bezwaren van Fox-IT en NCC, schrijft het ministerie aan NRC. Welke bezwaren er zijn, is niet duidelijk. Daar zouden de partijen nog over in onderhandeling zijn.

De overheid zegt het wel met Fox-IT eens te zijn over het opnemen van een nieuwe clausule in de contracten waarin staat dat bedrijven de MIVD “overwijld” moet informeren over zaken als verkoop, fusies en splitsingen. Ook zijn er een aantal organisatorische veranderingen doorgevoerd; een aantal lopende overheidsopdrachten zijn ondergebracht bij Fox Crypto en het ICT-systeem is losgekoppeld van de rest van de organisatie. 

Onder meer KPN zou interesse hebben in Fox-IT, aldus anonieme bronnen in de Telegraaf

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Ronald 06 september 2017 12:21

Spionage is zo 2016... tegenwoordig koop je gewoon de it-tak van de vijandelijke geheime dienst :)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.