Management

Datamanagement
flickr

Flickr-deadline nadert snel

Fotoplatform verwijdert vanaf dinsdag bakken met foto's door flinke inperking opslagruimte gratis accounts.

Flickr screenshot © Flickr AG Connect
1 februari 2019

Fotoplatform verwijdert vanaf dinsdag bakken met foto's door flinke inperking opslagruimte gratis accounts.

De deadline voor gebruikers van fotosite Flickr met een gratis account om hun foto’s in eigen beheer op te slaan, nadert snel. Op 5 februari verkleint Flickr de opslagruimte voor gratis accounts tot een magere duizend foto’s, waardoor duizenden gebruikers hun opgeslagen fotomateriaal nu halsoverkop moeten verwijderen.

De wijziging van Flickr’s opslagruimte komt voort uit een nieuwe strategie van de fotosite, die zijn ingegeven door de overname van Flickr door SmugMug in april vorig jaar. Voorheen kregen gebruikers 1 TB aan opslagruimte op het platform, maar in de nieuwe strategie moet voor deze extra opslagruime worden betaald.

Flickr maakte de keuze naar eigen zeggen om een transparante band met gebruikers te hebben. “Helaas zijn ‘gratis’ services zelden daadwerkelijk ‘gratis’ voor gebruikers. Zij betalen met hun data of hun tijd. Wij zien liever dat deze verstandhouding transparanter is”,  zo verklaarde McAskill de keuze voor betaalde accounts afgelopen november.

Naderende deadline

Bij de bekendmaking kondigde Flickr aan dat gebruikers die de gratis versie van Flickr willen blijven gebruiken en dus in opslagruimte worden ingeperkt, tot begin dit jaar de kans kregen om hun overtollige beeldmateriaal te downloaden.

Nu is deze deadline vastgesteld op 5 februari a.s., waardoor de tijd voor deze Flickr-gebruikers begint te dringen. Na dinsdag zal Flickr de beelden actief gaan verwijderen en kunnen gebruikers met meer dan duizend foto’s geen beelden meer uploaden. Vanaf 8 januari konden de gebruikers van gratis accounts met meer dan 1000 foto's al geen nieuw materiaal meer plaatsen.

Flickr Pro

De Pro-versie van Flickr wordt in de nieuwe vorm wel uitgebreid. Zo krijgen betalende gebruikers van de community onbeperkte opslagruimte, een advertentievrije omgeving, 5K fotogrootte en een vergrote video playback-functie die tien minuten aan beeldmateriaal aankan. De abonnementen voor Flickr Pro kosten iets meer dan 40 euro per jaar, afhankelijk van de keuze van betalingstermijn.

Gebruikers lijken vooralsnog niet erg blij met de wijzigingen van Flickr; veel gebruikers voorspelden sinds de bekendmaking dat de fotocommunity met deze stap de eigen ondergang inluidt.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Don van Riet 02 februari 2019 11:21

Flickr bevat van mij alleen een selectie van foto's die ik elders ook (meervoudig gezekerd) heb opgeslagen. Dus ga ik er zeker niet voor betalen en of ik het restant aan 1000 foto's nog laat staan of het account ophef weet ik nog niet. Dat Google al langer inmiddels defacto gratis onbeperkte opslag van foto's (mits in hoge resolutie) aanbiedt maakt Flickr in zekere zin als opslagmedium overbodig, een beperktere liefhebbers community voor fotografen blijft over. Misschien was gratis 1 Tb vanuit Yahoo! ooit wel te mooi om waar te zijn, nu slingert het aanbod de andere kant op.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.