Innovatie & Strategie

Privacy
Firefox

Firefox gaat over op betaalde extra's

Opensourcebrowser Firefox wil geld gaan verdienen aan privacy en security.

Firefox Quantum blauw tekst © Mozilla
11 juni 2019

Opensourcebrowser Firefox wil geld gaan verdienen aan privacy en security.

Firefox-maker Mozilla komt na de zomer met betaalde diensten, op abonnementsbasis. De gratis webbrowser moet daarmee een nieuwe inkomstenbron aanboren. De ontwikkeling van de opensourcebrowser wordt al jarenlang grotendeels gefinancierd door een search-deal met Google. Mozilla wil met aanvullende VPN-diensten alternatieven inkomsten genereren.

De Mozilla-stichting bevestigt dat het een reeks aan betaalde abonnementsdiensten gaat brengen. Vanaf oktober krijgen Firefox-gebruikers deze extra's aangeboden. Die zogenaamde Premium-uitvoering van de bekende webbrowser is door Mozilla-CEO Chris Beard uiteengezet in een interview met de Duitse technieuwssite T3N. Met dit abonnementsmodel wil de opensourcestichting zich minder afhankelijk maken van Google. Die ads- en search-gigant, tevens maker van de veelgebruikte Chrome-browser, is al jaren de voornaamste inkomstenbron voor Mozilla.

Browserdiversiteit

Het toenemende gebruik van Chrome is ten koste gegaan van het marktaandeel van Firefox, dat ooit de dominantie (en monocultuur) van Windows' Internet Explorer met succes heeft bestreden. Naast Google heeft Mozilla ook search-deals met Microsofts zoekmachine Bing, het Chinese Baidu en het Russische Yandex. Het kleinere marktaandeel van Firefox betekent echter ook minder inkomsten voor de ontwikkeling van de eigen browser. Firefox is gebaseerd op een eigen browserengine, in tegenstelling tot andere browsers die nagenoeg allemaal als basis het open source Chromium van Google's Chrome gebruiken.

Onder de betaalde premium-diensten voor Firefox bevindt zich een verbetering van VPN-mogelijkheden. Terwijl Firefox-concurrent Opera zelf een gratis VPN-aanbod heeft, wil Mozilla meer VPN-bandbreedte bieden, voor een vergoeding dus. Daarnaast geeft Beard aan dat beveiligde cloudopslagcapaciteit tot de mogelijkheden behoort. Details hierover zijn echter nog niet bekend. Ook meer opslag en langere bestandsbeschikbaarheid voor een WeTransfer-tegenhanger kan in een premiummodel terechtkomen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.