Innovatie & Strategie

Apps
Firefox

Firefox-browser verliest tientallen miljoenen gebruikers in drie jaar

Privacyvriendelijke browser verliest structureel gebruikers.

9 augustus 2021

Privacyvriendelijke browser verliest structureel gebruikers.

De Firefox-browser had eind juli 198 miljoen maandelijkse gebruikers; het laagste aantal in jaren. Dat meldt Firefox-ontwikkelaar Mozilla op basis van een steekproef. Sinds eind 2018 is Firefox al ruim 46 miljoen maandelijkse gebruikers kwijtgeraakt. Mozilla waarschuwt op zijn beurt voor de toenemende dominantie van op Chromium gebaseerde browsers.

Mozilla publiceert sinds 2018 elke paar maanden statistieken over het gebruik van zijn Firefox-browser. Deze statistieken worden verzameld door een wekelijkse steekproef onder tien procent van de Firefox-gebruikers. Op basis van die steekproef meldt Mozilla dat eind juli dit jaar ruim 198 miljoen mensen Firefox op hun computer gebruiken. In juli 2020 waren dat er 209 miljoen, en in 2019 nog 222 miljoen. Een daling van tussen de zes en zeven procent per jaar, schrijft onder meer Tweakers. Mozilla verklaart dat het aantal gebruikers in de zomerperiode altijd wat lager ligt, maar heeft nog geen reactie gegeven op het structureel dalende gebruik van zijn browser. 

Weinig macOS

Uit de statistieken blijkt dat veruit de meeste Firefox-gebruikers browsen vanaf een computer met Windows 10 (62%). Windows 7-computers zijn goed voor 20% van de gebruikers, gevolgd door macOS (7,2%) en Windows 8.1 (4,2%). Hekkensluiter is Linux met 3,2%. Het merendeel van de Firefox-gebruikers heeft een computer met een processor en (primaire) videokaart van Intel; respectievelijk 87 en 69%. De populairste schermresolutie is 1920 x 1080 pixels (Full-HD, bij 38% van de gebruikers), gevolgd door 1366 x 768 pixels (HD, 26%). 

Mozilla waarschuwt voor 'IE-effect'

Uit onderzoek van marktbureau Statcounter blijkt dat Firefox momenteel een marktaandeel van 7,6% heeft. Iets minder dan Microsoft Edge (8,2%) en Apple's Safari (9,4%). Google's Chrome-browser is met 68,5% marktaandeel veruit de populairste browser. Zowel Chrome als Edge zijn gebaseerd op Chromium, een door Google ontwikkelde opensource-ondergrond voor browsers die bedrijven kunnen gebruiken om hun eigen browser op te baseren. Kleinere browsers als Brave en Vivaldi leunen ook op Chromium, net als inmiddels de ooit bekende browser Opera.

Mozilla waarschuwt al jaren voor de toenemende dominantie van Chromium in de browsermarkt omdat het van mening is dat Google te machtig is en omdat het één browser-standaard slecht vindt voor de concurrentie. Hiermee lijkt een herhaling van de geschiedenis te spelen: met nu Google en Chrome in de positie van ooit Microsoft en Internet Explorer (IE). De afnemende populariteit van Firefox is een bittere pil voor Mozilla, dat de afgelopen jaren juist veel moeite en geld gestoken heeft in het verbeteren van zijn browser. Zo is Firefox door de jaren heen uitgebreid met veel privacyvriendelijke functies en is de browser meer naar eigen wens aan te passen dan populaire concurrerende browsers. Tot dusver zonder het gewenste resultaat wat omarming door gebruikers betreft.

Lees meer over
8
Reacties
p.ruijters 04 oktober 2021 12:38

als ik de firefox browser open op mn iPad wordt ik door Google gedwongen om akkoord te gaan met hun voorwaarden alvorens ik verder kan.

Bop 28 september 2021 18:08

Nog altijd trouwe gebruiker van Firefox.
- Ordening en toegankelijkheid bladwijzers.
- Uitbreidingen.

Ik dacht eigenlijk dat zelfs Mozilla al op Chromium overgestapt was.
Dat lijkt zelfs als ik hier naar kijk: about:license#chromium

Michel van der Maas 16 augustus 2021 12:16

Ik ben nog steeds een enthousiast gebruiker van Firefox, maar het enthousiasme wordt allengs minder. De afgelopen periode heb ik regelmatig problemen ervaren na updates. Op die momenten was het enige alternatief om Edge of Brave te gebruiken. Mozilla moet echt kritischer naar de kwaliteit kijken, zou ik zeggen.

Carlos Oedayrajsingh Varma 14 augustus 2021 22:31

Met pijn in het hart heb ik afscheid genomen van Mozilla Firefox. Ik ben het gaan gebruiken nadat Microsoft Netscape om zeep had geholpen. Maar nu is Mozilla met een Firefox gekomen met (voornamelijk) "dark theme". Ik werk niet met "dark theme" want ik krijg er heel snel hoofdpijn van. Maar hun "light themes" werken helaas bijzonder slecht. Ik kan bijvoorbeeld niet meer zien of ik een radio-butten heb geklikt of niet ook zijn progress-bars niet meer af te lezen. Dit alles werkt wel in "dark theme" maar niet in de andere themes. Met Google Chrome heb ik deze problemen niet. Dus ben ik nu over gegaan op de concurrent...

Hans Bezemer 09 augustus 2021 15:57

Kwaliteit van Firefox loopt al jaren achteruit. Tja, als je meritocratie met veel kabaal de deur uitsmijt en allerlei "woke" projectjes interessanter vindt dan het afleveren van een goed product.. "Go woke, go broke".

Raimond De Tempe 09 augustus 2021 14:43

Ik heb Mozilla jaren geleden vaak gebruikt. Ik ken het nog. Maar - Mozilla biedt niet een gemakkelijk voorbeeld als je iets wilt afdrukken. Chrome wel, en Opera ook. Dat je precies ziet, altijd, wat er gedrukt kan worden, zodat jet kunt aanpasssen: alleen kiezen dat wat je wilt bewaren, en dan ook nog zoveel mogelijk dubbelzijdig.

Mr A. F. le Gras 09 augustus 2021 14:21

Kortom, het is tijd voor actie van de mededingingsautoriteiten. Die hebben we niet voor niets, toch ?

Don van Riet (oud KPN strateeg) 09 augustus 2021 12:40

Het is niet voor het eerst dat in IT niet de gebruikerservaring de doorslag geeft, maar de dominantie van marktpartijen en hoe zij hun macht inzetten. Zo drukte ooit Microsoft Netscape de markt uit en pareerde de Wordperfect positie met bundeling van MS Windows software met Word. Nu deelt Google de lakens uit mede door hun beste aankoop ooit van Android op smartphones komt hun steeds bredere marktdominantie niet meer in gevaar. Ooit subsidieerde Google Mozilla nog voor Firefox, zo snel kunnen posities van IT partijen veranderen...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.