Overslaan en naar de inhoud gaan

‘FCC ligt dwars voor nepreacties over netneutraliteit’

De procureur-generaal van de staat New York claimt dat de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC (Federal Trade Commission) hem dwarsboomt. De New Yorkse functionaris voert onderzoek uit naar mogelijk massale fraude in reacties op de netneutraliteitsplannen van de FCC. Onder de regering Trump stevent de drastisch herziene FCC af op afschaffing van netneutraliteit.
verkeer
© Creative Commons CC0
Creative Commons CC0

In de openbare consultatieronde die de FCC heeft gehouden, hebben Amerikanen en masse meegedaan. Zo’n 22 miljoen reacties zijn ingediend op de site van de telecomtoezichthouder. Daaronder bevonden zich veel voorstanders, die ogenschijnlijk gewone burgers zijn. Een groot aantal reacties is echter verdacht gelijk in woordkeuze en zinsbouw.

Overleden reageerder

Daarnaast waren opmerkelijk grote percentages van kleine dorpjes vertegenwoordigd. Verder onderzoekswerk heeft verdachte onregelmatigheden aan het licht gebracht wat naam, adres, leeftijd en andere controlegegevens betreft. Opgegeven telefoonnumers bleken niet correct, een opgegeven adres bleek een verlaten opslagschuurtje te zijn, en minstens één reageerder is ruim een half jaar vóór zijn reactie in de FCC-consultatieronde overleden.

Procureur-generaal Eric Schneiderman van New York onderzoekt de zaak, maar stuit daarbij op tegenwerking door de FCC. Hij stelt dat het waarschijnlijk is dat de identiteiten van honderdduizenden Amerikanen valselijk zijn gebruikt om namaakreacties te geven ter steun aan de FCC-plannen om wettelijk verplichte netneutraliteit af te schaffen. Telecombedrijven en internetproviders mogen dan discrimineren in dataverkeer, ofwel: kiezen welke datastromen zij voorrang geven en welke ze afknijpen.

Fraude en manipulatie

Dergelijke massale reactiefraude, die ook identiteitsdiefstal omvat, is illegaal en moet goed onderzocht worden, schrijft Schneiderman in een open brief aan FCC-voorzitter Ajit Pai. Hij vraagt Pai, die wettelijke netneutraliteit onnodig vindt, om medewerking. Scheiderman waarschuwt dat gebrek aan gedegen onderzoek de deur openzet voor herhaalde fraude en manipulatie.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in