Innovatie & Strategie

Blockchain
Libra

Facebook's Libra-project verliest snel partners

Libra Association presenteert zijn raad van bestuur.

© Facebook
15 oktober 2019

Libra Association presenteert zijn raad van bestuur.

Facebook's cryptocurrency libra is in een paar dagen tijd flink wat partners verloren. Onder meer Mastercard, Visa en Booking hebben zich inmiddels uit het project teruggetrokken. Ondertussen heeft de Libra Association wel zijn raad van bestuur gepresenteerd. 

De Libra Association had in juni dit jaar bij de onthulling nog 28 partners. Inmiddels zijn daar nog 21 leden van over. PayPal trok zich als eerste terug uit het project, gevolgd door Mastercard, Visa, eBay, Stripe en Mercado Page. Visa, eBay en Stripe lieten dit weekend tegenover The Financial Times weten dat ze uit het project stapten vanwege de kritiek van regelgevers op het project. 

Diverse landen en organisaties zijn bang dat de libra onder meer bij gaat dragen aan het witwassen van geld en een dreiging vormt voor de financiële stabiliteit. Een aantal landen hebben zelfs gevraagd om het project te pauzeren of stop te zetten. 

Het Libra-project kreeg gisteren opnieuw een klap, toen opnieuw een partner uit het project stapte. Nu gaat het om Booking, meldt CNBC. Booking is de eigenaar van websites als Booking.com, OpenTable en Kayak. Waarom Booking uit de Libra Association is gestapt, is onduidelijk. Het bedrijf heeft geen verklaring gegeven.

Vijf leden in de raad

De overgebleven partners an het project - waaronder Uber, Spotify en Lyft - kwamen gisteren bij elkaar om de Libra Association charter te ondertekenen. De partijen moeten toezicht gaan houden op de cryptocurrency als deze volgend jaar verschijnt. 

De nieuwe raad van bestuur, die maandag ook gepresenteerd werd, bestaat uit vijf mensen. Eén daarvan is David Marcus, die de leiding heeft over het project. Verder zitten er vertegenwoordigers van Andreessen Horowitz, PayU, Kiva Microfunds en Xapo Holdings in de raad. 

De eerste artikelen van de raad tonen dat ieder lid één stem krijgt. Om een lid aan de raad toe te voegen of uit de raad te verwijderen, is tweederde van de stemmen vereist. Dit is ook het geval als er een nieuwe regel geadopteerd moet worden. Leden die met belangenverstrengeling te maken hebben bij een onderwerp, worden verwacht zichzelf terug te trekken. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.