Innovatie & Strategie

Apps
banksaldo

Facebook wil banksaldo klanten weten

Facebook aast op nieuwe diensten gekoppeld aan financiële informatie.

7 augustus 2018

Facebook aast op nieuwe diensten gekoppeld aan financiële informatie.

Facebook is in gesprek met een aantal Amerikaanse banken om toegang te krijgen tot de financiële gegevens van zijn accounthouders. Het sociale netwerk broedt op plannen voor diensten waarmee gebruikers in de Facebook-app hun transacties en saldo kunnen inzien.

Het nieuws dat werd gebracht door The Wall Street Journal leidde gisterenavond gelijk tot uiteenlopende reacties. De beurskoers van Facebook klom uiteindelijk 4,5 procent omhoog omdat beleggers de nieuwe plannen wel zien zitten.

Aan de andere kant schoten critici en privacyvoorvechters gelijk uit de slof omdat Facebook recent nog heeft aangetoond weinig zorgvuldig om te springen met verzamelde data. Vers in het geheugen ligt nog het Cambridge Analytica-schandaal en de vergelijkbare gevallen van onrechtmatig datagebruik die het sociale netwerk nog onderzoekt.

Overigens is Facebook niet het enige webbedrijf met dergelijke verzoeken. Ook Google en Amazon zouden vergelijkbare plannen hebben volgens de Amerikaanse zakenkrant.

Facebook heeft JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup en US Bancorp benaderd. Volgens TechCrunch die een Facebook-woordvoerder sprak na de publicatie van het WSJ-artikel is het niet de bedoeling om transactiegegevens te integreren in de Messenger-app. Ook zou Facebook geen plannen hebben om een interactie met de bankrekening van de gebruiker te faciliteren. De bankgegevens zouden ook niet bedoeld zijn voor het verzamelen van gegevens om advertenties te verkopen.

Chatbot aanroepen

Als voorbeeld wat wel de bedoeling is noemde de woordvoerder de interactie met de Citibank in Singapore. Facebookgebruikers met een account bij die bank kunnen vanuit Messenger de chatbot van de bank aanroepen om zo hun saldo op te vragen, klantenservice te benaderen of fraude te melden zonder te hoeven wachten aan de telefoon.

Facebook heeft al een samenwerking met PayPal in 40 landen zodat klanten hun afschriften kunnen inzien via het sociale netwerk. Het doel van Facebook is het gebruik van Messenger verder aan te jagen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
4
Reacties
M. Commandeur 11 augustus 2018 23:56

Ja, PSD2, net als met Facebook/WhatsApp worden we gewillig naar de slachtbank geleidt. Doe je niet mee dan wordt je informatie of - in het geval van PSD2 diensten - onthouden.
Met PSD2, inderdaad een initiatief van onze neoliberale EU-overheid, is het nog erger. Bij banktransacties zijn meestal 2 partijen betrokken; dus toestemming van 1 partij is voldoende om de transactie 'op straat' te doen belanden! Kan je niks tegen doen ...

Atilla Vigh 11 augustus 2018 14:21

@Erwin, ik zou het initiatief van diezelfde EU maar eens lezen, inzake PSD2.

Erwin 07 augustus 2018 16:01

Barend, gelukkig mag in de EU een bank zonder impliciete toestemming geen gegevens van rekeninghouders doorgeven aan wie dan ook (behalve de Belastingdienst en opsporingsinstanties) dus maak je vooralsnog geen zorgen..

Barend Jan van Eijk 07 augustus 2018 14:59

Ik vertrouw deze internet giganten voor geen cent. Het begint altijd heel klein en onschuldig maar groeit steeds verder een kant op die ik niet wil.
Mijn bank mag niks doorgeven !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.