Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook verzamelde mailcontacten gebruikers 'per ongeluk'

Facebook is wederom verwikkeld in een privacyschandaal. Het sociale netwerk heeft ondanks eerdere ontkenningen toch misbruik gemaakt van de verkregen inloggegevens van mailaccounts van nieuwe gebruikers, iets wat het eerder ontkende. Het platform heeft de contactpersonen van 1,5 miljoen gebruikers binnengehaald, zonder hen daarvan op de hoogte te stellen of om toestemming te vragen. Per ongeluk, zo zegt Facebook zelf.
facebook-dislike

De misstanden rondom de vraag van Facebook om de inloggegevens van e-mailaccounts van nieuwe gebruikers, kwamen begin deze april aan het licht.

Nieuwe gebruikers

Facebook bleek de vraag om inloggegevens onderdeel te hebben gemaakt van het aanmeldingstraject voor nieuwe gebruikers. 
Deze nieuwe gebruikers werden door een tussenscherm gevraagd om het wachtwoord van het mailadres waarmee ze zich hebben ingeschreven. "Om door te gaan met Facebook, moet je je e-mail bevestigen", zo zou het bericht vragen. In een invulformulier onder het bericht moet de gebruiker vervolgens zijn e-mailwachtwoord achterlaten. 

'Niet bewaard'

Tegenover The Daily Beast, verklaarde Facebook in een schriftelijke reactie dat het de e-mailwachtwoorden niet heeft bewaard en zou stoppen naar de inloggegevens te vragen. "We begrijpen dat de optie voor wachtwoordverificatie niet de beste manier is om dit aan te pakken, dus we zullen het niet langer aanbieden", schreef Facebook toen, terwijl het tegelijkertijd aangaf dat gebruikers niet verplicht waren hun gegevens af te staan, en ze de vraag konden omzeilen.

Contactenlijsten opgepikt

Nu blijkt dat Facebook tóch aan de slag is geweest met het verwerken van de inloggegevens van de nieuwe gebruikers. Met de credentials heeft Facebook de contactenlijsten van 1,5 miljoen gebruikers overgenomen. Niet bekend is echter hoeveel mensen op die lijsten stonden. Alle mensen van wie de gegevens zijn verzameld, krijgen bericht en alle contactgegevens worden verwijderd, belooft Facebook nu volgens Business Insider, dat dit nieuwe hoofdstuk in het schandaal onthulde.Facebook benadrukt dat het geen mails heeft gelezen.

Facebook zou met de contactenlijsten nauwkeuriger interesse- en achtergrondprofielen kunnen maken van specifieke gebruikers, en dus gerichtere advertentiecampagnes op deze gebruikers af kunnen vuren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in