Management

Privacy
dislike button

Facebook verzamelde mailcontacten gebruikers 'per ongeluk'

Nieuw hoofdstuk toegevoegd aan dikke pil van Facebooks privacyschandalen na kopiëren 1,5 miljoen contactenlijsten.

18 april 2019

Nieuw hoofdstuk toegevoegd aan dikke pil van Facebooks privacyschandalen na kopiëren 1,5 miljoen contactenlijsten.

Facebook is wederom verwikkeld in een privacyschandaal. Het sociale netwerk heeft ondanks eerdere ontkenningen toch misbruik gemaakt van de verkregen inloggegevens van mailaccounts van nieuwe gebruikers, iets wat het eerder ontkende. Het platform heeft de contactpersonen van 1,5 miljoen gebruikers binnengehaald, zonder hen daarvan op de hoogte te stellen of om toestemming te vragen. Per ongeluk, zo zegt Facebook zelf.

De misstanden rondom de vraag van Facebook om de inloggegevens van e-mailaccounts van nieuwe gebruikers, kwamen begin deze april aan het licht.

Nieuwe gebruikers

Facebook bleek de vraag om inloggegevens onderdeel te hebben gemaakt van het aanmeldingstraject voor nieuwe gebruikers. 
Deze nieuwe gebruikers werden door een tussenscherm gevraagd om het wachtwoord van het mailadres waarmee ze zich hebben ingeschreven. "Om door te gaan met Facebook, moet je je e-mail bevestigen", zo zou het bericht vragen. In een invulformulier onder het bericht moet de gebruiker vervolgens zijn e-mailwachtwoord achterlaten. 

'Niet bewaard'

Tegenover The Daily Beast, verklaarde Facebook in een schriftelijke reactie dat het de e-mailwachtwoorden niet heeft bewaard en zou stoppen naar de inloggegevens te vragen. "We begrijpen dat de optie voor wachtwoordverificatie niet de beste manier is om dit aan te pakken, dus we zullen het niet langer aanbieden", schreef Facebook toen, terwijl het tegelijkertijd aangaf dat gebruikers niet verplicht waren hun gegevens af te staan, en ze de vraag konden omzeilen.

Contactenlijsten opgepikt

Nu blijkt dat Facebook tóch aan de slag is geweest met het verwerken van de inloggegevens van de nieuwe gebruikers. Met de credentials heeft Facebook de contactenlijsten van 1,5 miljoen gebruikers overgenomen. Niet bekend is echter hoeveel mensen op die lijsten stonden. Alle mensen van wie de gegevens zijn verzameld, krijgen bericht en alle contactgegevens worden verwijderd, belooft Facebook nu volgens Business Insider, dat dit nieuwe hoofdstuk in het schandaal onthulde.Facebook benadrukt dat het geen mails heeft gelezen.

Facebook zou met de contactenlijsten nauwkeuriger interesse- en achtergrondprofielen kunnen maken van specifieke gebruikers, en dus gerichtere advertentiecampagnes op deze gebruikers af kunnen vuren.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
4
Reacties
Paul Hogenhuis 02 mei 2019 09:50

Wie stopt deze criminele organisatie?

Bop 29 april 2019 21:28

Ik heb maar nooit FB-toepassingen op mijn telefoon geinstalleerd, omdat ze daar meteen ongehinderd bij mijn kontakten zouden kunnen. Ik heb slechts beperkt (met moeite) via de webbrowser gewerkt, waarvoor dit (hopelijk) niet opging.

Gelukkig!

cyberiad 19 april 2019 13:35

Dat FB de gegevens van de betreffende FB-gebruiker zou willen hebben, is wellicht(?) te billijken. Deze geeft er immers (impliciet of expliciet) toestemming voor. Maar dat met hun grote poten OOK aan de contacten zitten, dat is crimineel.
Gegevens óver de gebruiker: tot daar aan toe, want je geeft jezelf op als FB-gebruiker. Gegevens ván de gebruiker: no way, want dat kunnen ook mijn gegevens zijn. Ik heb hier geen toestemming voor gegeven, en wil en zal hier nooit en te nimmer toestemming voor geven.
En "per ongeluk" bij FB is een eufemisme: we deden het stiekem, zonder toestemming, maar u heeft ons helaas betrapt.

M. Commandeur 19 april 2019 11:04

Wie stopt deze criminele organisatie?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.