Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook gaat WhatsApp-weigeraars toch niet afknijpen

's Werelds grootste social network ziet toch af van zijn plan om functionaliteit geleidelijk te verminderen voor WhatsApp-gebruikers die niet akkoord gaan met de nieuwe privacyvoorwaarden. Deze ommekeer volgt na "recente gesprekken met diverse autoriteiten en privacy-experts". De nieuwe voorwaarden voor de door Facebook overgenomen communicatie-app geven de eigenaar meer mogelijkheden voor datamining.
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

Officieel zijn de nieuwe privacyregels voor WhatsApp op 15 mei ingegaan. In de aanloop naar die datum hebben gebruikers op verschillende momenten een venster voorgeschoteld gekregen waarin ze akkoord konden gaan met de nieuwe voorwaarden. Die geven moederbedrijf Facebook het recht om meer data te vergaren van gebruikers.

Stap voor stap beperken

WhatsApp-gebruikers die weigeren akkoord te gaan, zouden volgens het oorspronkelijke plan van Facebook worden geconfronteerd met verlies van functionaliteit. De chat-app zou gebruikers bijvoorbeeld de toegang tot hun chat-lijst ontnemen. Ze kunnen dan nog wel meldingen van binnenkomende berichten aantikken om die berichten te lezen en te beantwoorden. Daarnaast zouden gebruikers nog wel inkomende telefoon- en videogesprekken kunnen aannemen, en gemiste oproepen kunnen terugbellen.

Dat betreft echter de eerste fase. Enkele weken later zou de tweede fase ingaan, waarin WhatsApp verder wordt ingeperkt. Gebruikers zouden dan geen binnenkomende gesprekken of notificaties meer kunnen ontvangen. WhatsApp zou dan ook stoppen met het doorgeven van berichten en oproepen naar de smartphone(s) van gebruikers. Facebook heeft dit aangegeven in een FAQ over de privacy-update.

Merendeel al akkoord

Deze dwang om gebruikers toch te laten kiezen voor het nieuwe datadelen, dat eerst echt optioneel was, heeft voor ophef en weerstand gezorgd. Sommige gebruikers verklaren dat ze liever beperkte functionaliteit - en daarmee een minder nuttig WhatsApp - hebben dan dat ze Facebook nog meer informatie over hun doen en laten geven. Deze privacykiezende gebruikers kunnen nu opgelucht adem halen: Facebook verklaart dat er géén sprake zal zijn van beperkte functionaliteit.

Dit is ingegeven door "recente gesprekken met diverse autoriteiten en privacy-experts", luidt de verklaring aan technieuwssite The Verge. Het is niet bekend of Facebook wellicht andere stappen gaat zetten om gebruikers aan te zetten tot het delen van meer data. Het merendeel van de gebruikers die de notificatie voor de nieuwe privacyvoorwaarden te zien hebben gekregen, hebben daar volgens Facebook mee ingestemd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in