Beheer

Juridische zaken
verkiezingspotlood

Facebook: Europese verkiezingen beschermen

Bedrijf komt met "extra verdedigingslaag tegen nepnieuws en haat voor de integriteit van verkiezingen''.

28 januari 2019

Bedrijf komt met "extra verdedigingslaag tegen nepnieuws en haat voor de integriteit van verkiezingen''.

Facebook is van plan om dit jaar meer te doen om te voorkomen dat verkiezingen worden beïnvloed. Zo mogen alleen erkende instellingen advertenties plaatsen voor de komende Europese verkiezingen eind mei. Ook komt er een soort 'bibliotheek' waar mensen kunnen zien welke advertenties iemand heeft geplaatst, hoeveel geld daaraan is uitgegeven en wat voor mensen de berichten hebben gezien.

Facebook wil ook meer mensen inzetten om in te grijpen als er iets dreigt mis te gaan. In Ierland en Singapore moeten regionale centra worden opgezet, die een "extra verdedigingslaag tegen nepnieuws en haat'' moeten worden voor de "integriteit van verkiezingen''. Facebook verwijdert berichten die tegen de regels ingaan, maar er zijn ook berichten die volgens de regels wel mogen, maar die toch ,,de authenticiteit van het platform ondermijnen'', zoals sensationele verhalen. Die komen lager in de tijdlijn van gebruikers te staan. Als mensen zulke berichten minder zien, worden ze ook minder gedeeld.

Dit jaar zijn er niet alleen verkiezingen voor het Europees Parlement. Nederland kiest in maart de Provinciale Staten. De leden daarvan kiezen op hun beurt de Eerste Kamer. Ook de inwoners van onder meer België, Israël, Denemarken, Griekenland, Polen, Oekraïne, Nigeria, Tunesië, Zuid-Afrika, Thailand, Indonesië en India kunnen naar de stembus.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.