Management

Governance
FTC

Facebook en Apple nu ook onder de loep bij kartelwaakhond VS

Techgiganten verdacht van misbruik van hun dominante marktpositie.

4 juni 2019

Techgiganten verdacht van misbruik van hun dominante marktpositie.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) gaat een kartelonderzoek beginnen naar internetconcern Facebook. Dat laten ingewijden rond de zaak weten. Eerder hadden bronnen al gemeld dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een mededingingsonderzoek is begonnen naar Google.

De stappen van de toezichthouders volgen op een deal die justitie en de FTC zouden hebben gesloten. Daarbij gaat justitie Google onder de loep nemen, terwijl de FTC Facebook en Amazon voor haar rekening neemt. Er zou door de Amerikaanse autoriteiten worden bekeken of de internetgiganten zich schuldig maken aan concurrentievervalsing door hun dominante marktposities.

Apple op de korrel

Verder werd bekend dat justitie in de Verenigde Staten ook een onderzoek zou kunnen openen naar Apple. Ingewijden hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat justitie daartoe de bevoegdheid heeft gekregen.

Op Wall Street reageerden beleggers geschrokken op de berichten. Het aandeel van Google-moederconcern Alphabet verloor in de tussentijdse handel 7 procent, Facebook daalde 8,6 procent en Amazon ging ruim 5 procent onderuit. Apple, dat maandag een jaarlijks congres voor ontwikkelaars geeft, zakte 2,2 procent.

De Amerikaanse toezichthouders lijken nu hun Europese collega's te volgen in de aanpak van de grote techbedrijven, na zich aanvankelijk terughoudend te hebben opgesteld.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.