Beheer

Klantinteractie
duimpje

Facebook belooft streng tegen anti-verkiezingsads te zijn

Ads die oproepen om níet te gaan stemmen, worden geweerd op Facebook.

© Facebook
1 juli 2019

Ads die oproepen om níet te gaan stemmen, worden geweerd op Facebook.

Terwijl Facebook worstelt met nep-accounts, stemmingmakerij en campagnes voor verkiezingsbeïnvloeding neemt het bedrijf nu een duidelijk standpunt in over een zeer specifiek soort verkiezingsreclame. Facebook gaat advertenties die oproepen om niet te gaan stemmen verwijderen. Maar niet nu meteen.

Het actieve verwijderen van ads tégen stemmen is door het bedrijf bekendgemaakt in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volgend jaar. Het sociale medium gaat de richtlijn vanaf de herfst handhaven. Daarnaast is ook een taskforce opgericht, om beïnvloeding van de verkiezing te voorkomen.

Alleen VS?

Het nieuwe beleid moet nog wel beter worden uitgewerkt, laat operationeel directeur Sheryl Sandberg weten. Waarschijnlijk geldt het beleid, als het wordt ingevoerd, voorlopig alleen in de Verenigde Staten. Advertenties van politieke campagnes of normale berichten worden niet verwijderd als ze oproepen om niet te stemmen.

Facebook probeert proactief om inmenging in de verkiezingen vanuit het buitenland te voorkomen. In 2016 heeft Rusland wel geprobeerd de uitslagen van de verkiezingen te beïnvloeden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.