Innovatie & Strategie

Privacy
Big Brother, oog

Facebook aangeklaagd voor stiekeme iPhone-tracking

Facebook-moederbedrijf Meta voor de rechter om schending beveiliging iPhone.

© Shutterstock Valery Brozhinsky
22 september 2022

Facebook-moederbedrijf Meta voor de rechter om schending beveiliging iPhone.

Meta Platforms is aangeklaagd door twee Facebook-gebruikers voor het stiekem omzeilen van een beveiligingsfunctie die Apple biedt op iPhones. Volgens de aanklacht heeft de moederfirma van Facebook hiermee regelgeving tegen het verzamelen van persoonlijke gegevens geschonden.

De zaak draait om een privacybeschermende functie die Apple vorig jaar lanceerde om iPhone-gebruikers te beschermen tegen het volgen van hun internetactiviteit. De zaak werd ingediend bij de rechtbank in San Francisco. Vorige week werd een soortgelijke klacht ingediend bij dezelfde rechtbank.

Via ingebedde JavaScript-code

De zaken zijn gebaseerd op een rapport van dataprivacyonderzoeker Felix Krause. Volgens hem plaatsen Facebook en Instagram-apps bepaalde code op websites die door gebruikers worden bezocht. Die ingebedde JavaScript-code zou de socialmedia-apps in staat stellen om "alles wat je op een website doet" bij te houden, inclusief het invoeren van wachtwoorden. Dit gebeurt dan via de in-app browser op iPhones, wat effectief de Safari-browser van Apple is die door dat bedrijf standaard is voorzien van antitrackingmogelijkheden.

In een reactie op het rapport heeft Meta toegegeven dat de Facebook-app de browseractiviteit controleert, maar het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg ontkent dat het illegaal gebruikersgegevens heeft verzameld. De vraag is nu of en in hoeverre Meta-dochters Facebook en Instagram zich schuldig hebben gemaakt aan het moedwillig omzeilen van Apple's App Tracking Transparency (ATT). Naast die twee veelgebruikte Amerikaanse apps zou ook de populaire Chinese app TikTok zich schuldig maken aan het embedden van JavaScript-code om gebruikers toch te kunnen tracken, aldus Krause.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.