Development

Software-ontwikkeling
Linus Torvalds

Extra release Linux-kernel dankzij feestdagen

Kernel versie 5.16 komt begin januari

Linus Torvalds © CC BY-SA 2.0 Juanjo Marin
20 december 2021

Kernel versie 5.16 komt begin januari

Versie 5.16 van de Linux-kernel krijgt begin januari een achtste release candidate. Linus Torvalds gunt hiermee testers wat vrije tijd tijdens de feestdagen.

Dat de kernel een extra release krijgt heeft volgens Torvalds alles te maken met de feestdagen en zeker “niet omdat deze release extra problematisch zou zijn”. Hij meldt dat het op dit moment zeer rustig is “en rc6 is tamelijk klein. Dat is normaal voor het punt in het releaseschema waar we nu op zitten, maar het is ook normaal voor deze tijd van het jaar.”

Extra tijd

“Het heeft weinig zin om een finale versie 5.16 uit te brengen en het merge window te openen als mensen nog op vakantie zijn of net terug komen. Dus hebben we nu minstens één extra week voor deze release, zelfs als er geen vreselijke issues optreden.”

Torvalds vaste releasecyclus bestaat uit een merge window van twee weken bij zeven wekelijkse releases. Volgens dat schema had Linux 5.16 op 2 januari moeten verschijnen. Daar komt nu een week, en een release candidate bij. Verwacht wordt dat Linux 5.16 op 9 januari zal worden uitgebracht. Daar volgt dan nog een merge window op.

Torvalds acht de kans dat er nog meer releases zullen volgens overigens klein. Daarvoor baseert hij zich op het werk dat is gedaan aan de huidige versie van de kernel.

Wie zijn feestdagen toch aan de achtste release besteedt, vindt een groot aantal drivers dat betrekking heeft op netwerken, USB en GPU’s. Torvalds vindt vooral de BPF Seltest belangrijk. Daarnaast zijn er updates van dts files en kleine wijzigingen zoals: x86 kvm fixes, powerpc, s390 en mips
fixes en arm soc fixes.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.