Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra release Linux-kernel dankzij feestdagen

Versie 5.16 van de Linux-kernel krijgt begin januari een achtste release candidate. Linus Torvalds gunt hiermee testers wat vrije tijd tijdens de feestdagen.
Linus Torvalds
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Dat de kernel een extra release krijgt heeft volgens Torvalds alles te maken met de feestdagen en zeker “niet omdat deze release extra problematisch zou zijn”. Hij meldt dat het op dit moment zeer rustig is “en rc6 is tamelijk klein. Dat is normaal voor het punt in het releaseschema waar we nu op zitten, maar het is ook normaal voor deze tijd van het jaar.”

Extra tijd

“Het heeft weinig zin om een finale versie 5.16 uit te brengen en het merge window te openen als mensen nog op vakantie zijn of net terug komen. Dus hebben we nu minstens één extra week voor deze release, zelfs als er geen vreselijke issues optreden.”

Torvalds vaste releasecyclus bestaat uit een merge window van twee weken bij zeven wekelijkse releases. Volgens dat schema had Linux 5.16 op 2 januari moeten verschijnen. Daar komt nu een week, en een release candidate bij. Verwacht wordt dat Linux 5.16 op 9 januari zal worden uitgebracht. Daar volgt dan nog een merge window op.

Torvalds acht de kans dat er nog meer releases zullen volgens overigens klein. Daarvoor baseert hij zich op het werk dat is gedaan aan de huidige versie van de kernel.

Wie zijn feestdagen toch aan de achtste release besteedt, vindt een groot aantal drivers dat betrekking heeft op netwerken, USB en GPU’s. Torvalds vindt vooral de BPF Seltest belangrijk. Daarnaast zijn er updates van dts files en kleine wijzigingen zoals: x86 kvm fixes, powerpc, s390 en mips
fixes en arm soc fixes.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in