Management

Security
phishing

‘Explosieve toename corona-gerelateerde phishing e-mails’

'Criminelen zijn opportunisten'

© Shutterstock
24 april 2020

'Criminelen zijn opportunisten'

Criminelen gebruiken het coronavirus de afgelopen maanden veelvuldig als thema van hun phishing mails. Dat blijkt uit een rapport van KnowBe4, dat phishingmails in kaart brengt en zelf phishing-e-mails simuleert om zo te testen waar mensen mogelijk de fout in gaan.

Uit de resultaten van dit rapport blijkt dat cybercriminelen veelvuldig gebruik maken van corona-gerelateerde phishing-templates.Tot in februari kwamen werden wekelijks 3 tot 5 templates voor 'coronavirus emails' gevonden. Vanaf maart liep dat al snel op en werden er in de laatste week maar liefst 94 aangetroffen.

Phishing in tijden van corona

'Corona phishing' blijkt effectief

"De eerste golf begon in januari en bevatte hoofdzakelijk phishing-aanvallen van gezaghebbende bronnen met daarin informatie en updates over de uitbraak van COVID-19. Met name in de tweede en derde golf in maart is het aantal corona-gerelateerde phishing-templates snel gegroeid. Hierbij ging het om phishing-templates die verder gingen dan alleen het aanbieden van nieuwe informatie over de uitbraak", zo laat het bedrijf in een persbericht weten. De corona-gerelateerde mails zijn behoorlijk effectief. 10 procent van de gebruikers klikt op deze phishing-mails.

“Deze cybercriminelen zijn opportunisten en gebruiken elke kans die ze krijgen om van mensen te profiteren in tijden van crisis, door ze te verleiden om op een kwaadaardige link te klikken of een bijlage met malware te downloaden,” zegt Stu Sjouwerman, CEO van KnowBe4. “Het is geen verrassing dat we een explosie van phishing-aanvallen zien die te maken hebben met het coronavirus, want mensen zoeken hier logischerwijs meer informatie over.”

Top 10 phishing mails

KnowBe4 bekeek duizenden aangeklikte onderwerpregels van gesimuleerde phishing-e-mails, maar bekeek ook onderwerpregels van echt verzonden phishing-e-mails die door gebruikers als verdacht werden aangemerkt. Er werd een top tien meest gebruikte onderwerpregels uit gevormd.

  • Lijst Van Verplaatste Vergaderingen Vanwege COVID-10
  • SharePoint: Coronavirus (COVID-19) Document Voor Belastingverlaging
  • Vertrouwelijke Informatie over COVID-10
  • IT: Thuiswerken – VPN-verbinding
  • Comcast: Notificaties van Carl Vargas
  • Microsoft: Je vergadering begint snel
  • HR: Nieuwe medewerkers Aandelen Aankoopplan
  • Vodafone: Belwaarschuwing: Bericht vandaag ontvangen
  • Amazon Chime: Vonage nodigt je uit om lid te worden van vonage_303136
  • Parkeerautorisatie: Parkeerticket: Betaal Wisselgeld
Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.