Overslaan en naar de inhoud gaan

'Massaal thuiswerken zorgt niet voor meer phishing'

Het percentage werknemers dat op phishingmails klikt is tijdens het massaal thuiswerken in de coronacrisis vergelijkbaar met andere periodes. Dat zegt Arnout Van de Meulebroucke, oprichter en COO van Phished, tegenover Knack.
phishing geld
© Shutterstock
Shutterstock

Het bedrijf Phished uit het Belgische Leuven stuurde in januari en in maart zo'n vijftigduizend phishingmails uit om te onderzoeken hoe mensen reageren op phishing. Uit die mails blijkt dat ongeveer twintig procent van de werknemers in phishingmails trapt.

Het bedrijf vergeleek de resultaten van verstuurde phishingmails tussen 6 en 27 januari met mails die tussen 2 maart en 24 maart werden verstuurd, toen de coronacrisis zijn intrede deed en mensen massaal thuis gingen werken. Een verschil lijkt er niet te zijn.

Gelijkwaardige cijfers

 "De onderwerpen waarop mensen klikken en de tijdstippen veranderen, maar het totaal aantal mensen dat doorklikt is gelijkwaardig," vertelt Van de Meulebroucke tegenover Knack. Zo'n vijftig procent van de e-mails gaan naar Belgische ontvangers. Een kleine veertig procent bij ontvangers in het Verenigd Koninkrijk en de rest in Nederland. Volgens Van de Meulebroucke lopen de landen qua trends in massaal thuiswerken in grote lijnen gelijk.

Persoonlijk contact

De totaalcijfers zijn niet anders dan normaal, toch merkt Van de Meulebroucke verschillen bij degenen die op de phishingmails klikken. "Onder mensen die op een HR-afdeling werken zien we een verdubbeling. Mogelijk omdat zij net veel persoonlijk contact hebben met mensen en nu vaker van thuis uit en digitaal communiceren."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in