Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-Facebook-CSO: Niets geleerd van verkiezingen

Het is nog altijd heel makkelijk om een chaos rond verkiezingen te creëren, stelt Alex Stamos, tot vorige maand verantwoordelijk voor de beveiliging van Facebook.
Alex Stamos
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Stamos levert commentaar op de gang van zaken tijdens een interview op de Disrupt-conferentie van TechCrunch. Hij ruilde zijn baan bij Facebook in voor een onderwijsbaan bij Stanford University in Silicon Valley. De aanleiding voor de vragen zijn de aankomende 'midterm'-verkiezingen waarbij de leden van het Congress en het Huis van Afgevaardigden worden herkozen. De midterm-verkiezingen zijn ongeveer halverwege de ambtstermijn van de president en vormen een belangrijke graadmeter voor zijn succes.

"Als er geen buitenlandse inmenging is tijdens de midterm, is dat niet omdat we zo geweldig werk hebben verzet. Dat is dan omdat onze tegenstanders enige verdraagzaamheid tonen, en dat is niet goed", zegt Stamos. Volgens de kersverse universitair docent is verzuimd cruciale stappen te zetten. Het is weliswaar niet mogelijk voor buitenlandse machten met enige zekerheid de uitkomst van de verkiezingen te dicteren. Maar - en dat is zijn grote angst - het is nog heel goed mogelijk de hele gang van zaken zo te ontregelen dat de vraag is of het systeem nog betrouwbaar is.

Hoe eenvoudig chaos kan ontstaan

Stamos: "Er hebben wat positieve veranderingen plaatsgevonden, maar in algemene zin is de beveiliging van de campagnes niet beter en is het systeem voor de verkiezingen ook niet beter." Hij noemde tijdens het interview een aantal voorbeelden op hoe aanvallen op de kiezersregistratie of op de verkiezingsdag zelf er voor kunnen zorgen dat er stemmen verloren gaan. Wanneer zulke aanvallen gepaard gaan met een nepnieuwscampagne is het niet moeilijk het halve land er van te overtuigen dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn.

Stamos pliet onder meer voor een onafhankelijke cybersecurity-organsiatie die zich uitsluitend richt op defensief verweer zonder banden met of taken voor inlichtingendiensten, het leger of politie. Nu bestaat de cybersecurity-defensie nog uit een lappendeken van agentschappen die ieder slechts een gedeelte van de verantwoordelijkheden hebben

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in