Overslaan en naar de inhoud gaan

Eutelsat en OneWeb overwegen fusie

Het Franse satellietbedrijf Eutelsat en zijn Britse rivaal OneWeb overwegen hun krachten te bundelen om beter de concurrentie aan te gaan met Starlink van Elon Musks SpaceX en Project Kuiper van Amazon.
raketlancering
© BT
BT

Eutelsat heeft bevestigd hierover in gesprek te zijn met OneWeb.

De markt voor satellieten voor het aanbieden van breedbandinternet groeit komende jaren waarschijnlijk hard. Musk probeert met Starlink veel marktaandeel te winnen. Momenteel zweven er al duizenden Starlink-satellieten in de ruimte.

Voor Project Kuiper staan daarnaast al tientallen lanceringen gepland, waarmee de komende jaren duizenden satellieten de ruimte in geschoten kunnen worden. Zo'n satellietnetwerk is vooral praktisch voor dunbevolkte gebieden waar het moeilijker is om toegang te krijgen tot snel internet via een kabel of mobiel netwerk. Ook schepen en vliegtuigen kunnen op die manier een snelle internetverbinding krijgen.

Eutelsat heeft nu 35 geostationaire telecomsatellieten en een aandeel van 23 procent in OneWeb. Dit Britse bedrijf heeft 648 satellieten, waarvan meer dan de helft in een lage baan voor breedband internet. Starlink van Musk heeft al ruim 4400 satellieten in gebruik.

Het is nog maar de vraag of het de Fransen en Britten gaat lukken om hun satellietbedrijven samen te voegen. Het samengaan ligt namelijk politiek gevoelig, want het gecombineerde bedrijf zou dan onder meer de Indiase miljardair Sunil Mittal en de Chinese, Britse en Franse staat als aandeelhouders hebben.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in