Europese subsidie voor masteropleiding vrije software

19 februari 2009
Met financiële steun van de Europese Commissie werkt een nieuw consortium aan de ontwikkeling van een universitaire masteropleiding over vrije software en open standaarden. De pas opgerichte Free Technology Academy, een initiatief van het Free Knowledge Institute in Amsterdam, de Open Universiteit en twee andere Europese universiteiten, is van plan het leermateriaal vrij toegankelijk te maken via internet.

De Free Technology Academy (FTA) wordt financieel gesteund door het Leven Lang Leren Programma (LLP) van de Europese Commissie. Naast de Open Universiteit Nederland zijn de Universitat Oberta de Catalunya in Spanje en het Portugese Instituto Superior de Ciencias do Trabalho e da Empresa bij de ontwikkeling van de master betrokken.

Het gebruik van open source software wordt wereldwijd door overheden gestimuleerd, maar volgens de initiatiefnemers van de master is de kennis over vrije software bij veel IT'ers, beleidsmakers en docenten in de praktijk minimaal, waardoor deze software ondanks alle voordelen nog weinig gebruikt wordt. Ook in ontwikkelingslanden is er een groot gebrek aan kennis over vrije software, terwijl het belang voor hen evident is. Via de Free Technology Academy wordt door middel van afstandsonderwijs mogelijk gemaakt dat mensen overal ter wereld hun kennis op dit terrein vergroten. Na de zomer zal het eerste cursusmateriaal beschikbaar zijn.

De FTA is als het ware een virtuele universiteit met een online campusomgeving waarin cursussen op master-niveau worden aangeboden. Het leermateriaal is vrij toegankelijk en kan zelfstandig worden doorgenomen en tegen betaling kan men onder begeleiding van gespecialiseerde docenten de modules doorlopen. Het volledige masterprogramma kan worden afgerond bij één van de drie deelnemende universiteiten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.