Innovatie & Strategie

Branche
deepfake

'Europese Commissie eist dat techreuzen nep-accounts en deepfakes aanpakken’

Bedrijven riskeren flinke boetes. 

14 juni 2022

Bedrijven riskeren flinke boetes. 

Google, Meta, Twitter en andere techreuzen moeten maatregelen nemen om deepfakes en nepaccounts aan te pakken. Doen ze dat niet, dan riskeren ze flinke boetes. Dat meldt Reuters op basis van een document van de Europese Unie.

Naar verwachting gaat de Europese Commissie donderdag een nieuwe versie van een gedragscode over desinformatie publiceren. Dit is een onderdeel van het eigen EU-optreden tegen nepnieuws. De gedragscode werd in 2018 gelanceerd en is vrijwillig. Inmiddels geldt het als een ‘co-reguleringssysteem,’ waarbij de verantwoordelijkheid wordt gedeeld tussen de regelgevers en ondertekenaars van de code, zo meldt Reuters.

In de nieuwe gedragscode is er ruimte gemaakt voor deepfakes en nepaccounts als zaken die de ondertekenaars moeten aanpakken.

Als de gedragscode is ondertekend, hebben de bedrijven zo’n zes maanden de tijd het nieuwe beleid uit te voeren. Wanneer ze niet voldoen aan de regels kunnen er boetes volgens van maar liefst 6% van de jaarlijkse omzet.

Waarschuwing Rathenau

Deepfakes kunnen leiden tot grote maatschappelijke en financiële schade. Bij het inperken van risico’s moet de Europese Unie een leidende rol gaan spelen. Dat concludeerden onderzoekers van het Rathenau Instituut een jaar geleden in een rapport.

De onderzoekers melden destijds dat de ontwikkelingen rondom deepfakes ervoor zorgen dat het niveau van wantrouwen ten opzichte van audio- en videomateriaal toeneemt. “Audiografisch bewijs zal met meer scepsis worden geconfronteerd en aan hogere eisen moeten voldoen. Individuen en instellingen zullen nieuwe vaardigheden en procedures moeten ontwikkelen om een ​​betrouwbaar beeld van de werkelijkheid op te bouwen, gezien het feit dat ze onvermijdelijk worden geconfronteerd met misleidende informatie.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.