Innovatie & Strategie

Cloud
clouds

Europese cloudbedrijven krimpen, ondanks grote cloudgroei

Groter cloudgebruik in Europa gaat vooral naar techreuzen VS.

19 januari 2021

Groter cloudgebruik in Europa gaat vooral naar techreuzen VS.

Europese clouddienstverleners zien hun aandeel in de flink groeiende cloudmarkt achteruit gaan. De afgelopen drie jaar is dat aandeel van 26 procent gekrompen naar minder dan 16 procent. Ondertussen is de algehele cloudmarkt flink gegroeid, waarvan Amerikaanse cloudreuzen als Amazon, Microsoft en Google profiteren.

De drie aanvoerders van de internationale cloudmarkt zijn de laatste jaren sterk gegroeid. Amazon, Microsoft en Google zijn nu goed voor 66 procent van de Europese cloudmarkt, meldt Synergy Research Group op basis van eigen onderzoek. De totale omzet in de Europese cloudmarkt bedroeg in het derde kwartaal van vorig jaar 5,9 miljard euro. Het gros daarvan gaat naar de grote aanbieders, die dus steeds groter worden.

Groei en scheefstand

Voor heel 2020 voorziet Synergy een totaalomzet van 23 miljard euro, wat een forse 31 procent meer is dan in 2019 is gerealiseerd. Het leeuwendeel (bijna 80 procent) daarvan komt uit IaaS (infrastructure-as-a-service) en PaaS (platform-as-a-service). Deze cloudsoorten groeien ook harder dan de andere segmenten, zoals hosted clouddiensten en managed private clouds.

Ondertussen hebben Europese bedrijven die clouddiensten aanbieden hun omzet ook zien toenemen, maar tegelijkertijd zijn ze kleiner geworden qua marktaandeel. Hetzelfde gebeurt voor kleinere Amerikaanse en Aziatische cloudbedrijven in hun respectievelijke regionale markten, meldt Synergy. "Europese cloudaanbieders proberen meer tractie in de markt te krijgen door zich te concentreren op marktsegmenten en use cases die striktere vereisten hebben voor datasoevereiniteit en privacy", constateert hoofdanalist John Dinsdale van de marktvorser.

'Grote uitdaging'

Hij haalt ook het Europese initiatief GAIA-X voor een cloudframework aan, waarvan hij de succeskansen niet groot acht. Europese cloudbedrijven hebben een grote uitdaging voor zich bij het uitbreken uit hun huidige niche-posities, stelt hij. In de Europese cloudmarkt is de lokale speler Deutsche Telekom de grootste, met een marktaandeel van 2 procent. Daarna volgen OVHcloud, Orange, en vele andere nationale telecomproviders plus regionaal opererende cloud- en hostingbedrijven.

2
Reacties
Jasper Bakker 19 januari 2021 17:24

@Peter19
Yep, het krimpen is relatief. Op zich groeien ze wel (ook qua omzet), maar dus lang niet zo hard als de algehele cloudmarkt. En dat kan inderdaad de 'scheve gedachte' opleveren dat ze het best goed doen, maar ondertussen meer en meer een kleine vis (in een grotere vijver) worden.

Peter19 19 januari 2021 15:02

Hoi Jasper, volgens het onderzoek groeien de Europese spelers wel, best hard zelfs, maar lang niet zo hard als de grote jongens. Daardoor denken ze trouwens dat ze het best goed doen, terwijl de achterstand alleen maar groter wordt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.