Management

Zakelijke software
Douane

Europees IT-systeem douane vertraagd

Gewraakt systeem moet uitwisseling douane-gegevens lidstaten verbeteren.

© CC BY 2.0 - Flickr kees torn
11 oktober 2018

Gewraakt systeem moet uitwisseling douane-gegevens lidstaten verbeteren.

De invoering van nieuwe IT-systemen voor douanediensten in de EU loopt forse vertraging op. De deadline van 2020 wordt niet gehaald en moet wellicht worden opgeschoven naar 2025, meldt de Europese Rekenkamer in een rapport.

De vertragingen komen vooral door veranderingen van projecten, te weinig geld en stroperige besluitvorming. De Europese Commissie heeft daar volgens de controleurs onvoldoende over gerapporteerd.

Langdurig project kost
honderden miljoenen

De EU werkt al vijftien jaar aan de modernisering van de douane. In de periode 2014 tot en met 2020 is 523 miljoen euro beschikbaar om op EU-niveau systemen te kopen, ontwikkelen en onderhouden. De lidstaten draaien op voor de ontwikkeling en kosten van de nationale systemen.

Een groot deel van de douaneheffingen stroomt naar de Europese begroting. Vorig jaar ging het om ruim 20 miljard, ofwel 15 procent van het budget. "De digitalisering en modernisering van de douaneprocessen is van cruciaal belang voor de EU”, aldus rekenkamerlid Eva Lindström. "Die moeten de EU helpen als grootschalig handelsblok te opereren, de economische activiteit en groei ten goede komen en de veiligheid en zekerheid van de EU-burgers vergroten.''

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.