Development

Infrastructuur
QR-code, geprint, papieren vaccinatiebewijs

Europees Covid-reisbewijs (DCC) straks druk op knop in de CoronaCheck-app

Invoering hangt nog op wetgeving en achterlopende registratie.

© ministerie van VWS
9 juni 2021

Invoering hangt nog op wetgeving en achterlopende registratie.

Nederland is technisch klaar voor de uitgifte van het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Toch duurt het nog tot zeker 23 juni voor reislustigen hun eerste Europabreed geaccepteerde QR-code kunnen binnenhalen.

Vandaag viel in de Europe Unie het definitieve besluit tot de invoering van het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Vanmiddag was er een technische briefing in de Tweede Kamer over hoe de invoering van dat DCC er in de praktijk uit gaat zien. Want elke lidstaat wordt gehouden aan de invoering en acceptatie van het DCC. En de tijd dringt. Voor 1 juli moet het in werking treden.

In Nederland is gekozen om het te koppelen aan een systeem dat al was bedacht voor de toegangscertificaten die bij binnenlandse evenementen in sommige gevallen verplicht worden gesteld. Hoewel niet ontworpen om er ook straks reiscertificaten mee uit te kunnen geven, konden er wel de benodigde aanpassingen in worden gemaakt. Straks krijgt iedereen met de gratis CoronaCheck-app een keuze voor een binnenlandse QR-code en een reis-QR-code.

Krappe planning

Er zijn nog wel wat hobbels te nemen voordat Nederland het DCC kan uitgeven. De Coronacheck-app is in eerste instantie opgezet om een bewijs te hebben van negatieve testresultaten. Voor de reis-QR-code moeten daar ook de vaccinatiegegevens in zijn verwerkt. Daarvoor moet eerst een technische wetsaanpassing plaatsvinden. Een voorstel daartoe ligt al wel ter behandeling klaar. Bovendien kan het achterliggende systeem veel vaccinatiegegevens niet ophalen. Mensen hebben aangegeven bij de vaccinatie-oproep of hun gegevens gedeeld mochten worden met het RIVM. Velen wilden dat niet.

Zo ook bij de huisartsen. Die hebben de door hen gezette prikken geregistreerd in hun huisartsensysteem. Zij hebben ook een geheimhoudingsplicht, dus als patiënten niet nadrukkelijk hebben aangegeven dat zij willen dat hun vaccinatieregistratie wordt doorgegeven, dan staan die gegevens niet in de CoronaCheck-app. Bovendien is er nog een achterstand in het doorgeven van registraties door huisartsen en verpleeghuizen. Er komt nu een campagne om die gegevens alsnog los te krijgen. Het gaat om zeker 500.000 mensen bij wie wel een vaccinatie is uitgevoerd maar van wie geen vaccinatiegegevens bekend zijn.

Eisen kunnen per land verschillen

Ron Rozendaal, CIO van het ministerie van VWS, hoopt dat het geheel werkt vanaf 23 juni, maar het moet in ieder geval op 1 juli klaar zijn zoals de nieuwe Europese wet de lidstaten verplicht. Er wordt nog wel druk onderhandeld over de eisen die de verschillende landen stellen aan toelating. Het is de bedoeling die zo veel mogelijk te harmoniseren, maar er zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld het type test of het aantal prikken met vaccin dat is gezet. Het is de bedoeling dat er een centraal systeem komt dat alle eisen van de verschillende lidstaten bijhoudt. Daarmee kan de CoronaCheck-app straks automatisch controleren of een af te geven QR-code ook daadwerkelijk toegang geeft tot de bestemming. Dat systeem moet in juli of augustus klaar zijn. Tot die tijd moet er een handmatige check plaatsvinden.

Privacy moet voldoende beschermd zijn

In de CoronaCheck-app komt ook een mogelijkheid om te zien welke informatie in de QR-code is verwerkt en die dus te zien is voor de controlerende ambtenaar. Verder wordt er een app ontwikkeld waarmee de reisbranche de mogelijkheid heeft te controleren of een bepaalde QR-code voldoende is om het land van bestemming binnen te komen.

Om de privacy veilig te stellen worden in de QR-code alleen de initialen van de aanvrager vermeld en de woonplaats. In combinatie met een legitimatiebewijs kan een fraudecheck worden gedaan. Deze handelswijze voorkomt dat de controleur een waardevolle database kan aanleggen met persoonsgegevens.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
4
Reacties
e.meijer 30 juni 2021 14:17

@Wim: Aanvullend: het is ook mogelijk om een QR-code te verkrijgen zonder de app. De snelste route is om naar coronacheck.nl te gaan, even naar beneden te scrollen en daar op de optie "Maak papieren bewijs" te klikken. Dan krijgt u een QR-code die u af kunt drukken en mee kunt nemen naar de locatie.

Jasper Bakker 22 juni 2021 09:55

@Wim
De CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid is voor mobiele apparaten, met iOS of Android. Een laptop met Windows is dus hoe dan ook niet aan de orde.
Voor iOS is minimaal versie 11 vereist, staat hier vermeld: https://apps.apple.com/nl/app/coronacheck/id1548269870

Verder denk ik dat u wordt gedwongen om uw apparatuur veilig te houden, want de ondersteuning (dus het uitbrengen van beveiligingsupdates) voor iOS10 en ook voor Windows 7 is allang stopgezet (door respectievelijk Apple en Microsoft). De meest recente update voor iOS10 is in juli 2019 uitgebracht, en Windows 7 wordt sinds begin 2020 niet meer ondersteund.
Upgraden naar een nieuwere iOS-versie en Windows 10 kan wel kosteloos, maar niet elk apparaat (iPad of laptop) is daar geschikt voor.

Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

Wim Verdoorn 21 juni 2021 15:49

Als ik de Corona check app wil downloaden staat geschreven. dat het niet lukt op mijn Ipad met IOS 10 en ook niet op mijn laptop Windows 7. Waarom lukt dat niet. Word ik gedwongen nieuwe apparatuur te kopen?

Graag een reactie.

Nico van Duijn 15 juni 2021 13:27

Hopelijk wordt het een systeem waarin fouten hersteld kunnen worden. Die huisartsen voeren alles direct in in het RIVM systeem, is mijn ervaring. Want dan declareer je gelijk. Maar niet in het GGD systeem. 1ste prik door huisarts, 2e bij de GGD geeft dus problemen. 2e prik kan niet, want ze zien de eerste niet en dan werkt vinkje 2e prik niet, tenzij ze gaan graven bij het RIVM. Is bij mij met wat softwarematig gerotzooi geregeld, maar voor hetzelfde geld wordt je weggestuurd. En wat met al die typefoutjes, misverstanden, meisjesnaam-mansnaam, dubbele namen, tweelingen? Geeft allemaal niet, als het maar corrigeerbaar is. En daarin heb ik weer wat minder vertrouwen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.