Beheer

Juridische zaken
bart groothuis

Europarlementariër Groothuis pleit voor aanpak spionagesoftware

Om de tafel met Israël om afspraken te maken over Pegasus.

Bart Groothuis © Adformatie
31 december 2021

Om de tafel met Israël om afspraken te maken over Pegasus.

Europa moet strenger controleren op misbruik van spionagesoftware. Dat stelt Europarlementariër Bart Groothuis van de VVD. Groothuis ziet de voordelen van spionagesoftware, maar vreest de kans op misbruik door overheden en andere partijen.

Groothuis pleit in zijn betoog bij BNR Nieuws voor een Europese variant van het Canadese Citizen Lab, dat afgelopen zomer het Pegasus-spionageschandaal naar buiten bracht. Daarbij werden journalisten en politici uit minstens 40 landen door inlichtingendiensten gehackt met de Pegasus-software uit Israël.

Dat Pegasus er is vindt Groothuis niet per se slecht. “'Er zijn voor overheden zeer legitieme targets die je soms wil bekijken, zeker nu we richting een 100% versleuteld internet gaan. Maar wat er nu is gebeurd, is natuurlijk een grof schandaal. Een diepe democratische crisis. En daar moeten we iets tegen doen”, zo meldt hij aan BNR Nieuws.

Pegasus in Europa

Groothuis stelt dat de documenten over Pegasus in Europa boven tafel moeten komen. “We moeten zorgen dat we een onderzoek kunnen doen. En dat je met bewijs kan komen. En daar ontbreekt het nu dus aan. Als je het over laat aan overheden of aan bedrijven, dan denk ik dat dat onvoldoende is. Ook in Europa moet een Citizen Lab komen.”

Groothuis is van mening dat Europa om de tafel moet met Israël om ervoor te zorgen dat de software niet wordt geëxporteerd naar landen met mensenrechtenproblemen in Europa zoals Europa, Hongarije, Polen en Slovenië. De Israëlische regering kan namelijk wel of niet exportvergunningen afgeven via het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Lees meer over
1
Reacties
Joost v.d. Eijk 03 januari 2022 12:51

Zo lang alle ICT zaken binnen het Rijk alleen maar "besproken worden" komen we net als de afgelopen 40 jaar niks verder. Er moet iets GEDAAN worden. Actie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.