Overslaan en naar de inhoud gaan

Europarlement sterk verdeeld over internet

Door de tegengestelde adviezen wordt de uitslag van de plenaire stemming in het Europees Parlement in april hoogst onvoorspelbaar. Nadat de commissie Burgerlijke Vrijheden zich onomwonden voor het waarborgen van een voor iedereen gelijke toegang tot internet verklaarde, blijkt de commissie voor Industrie en Telecom van het Europees Parlement nu te pleiten voor 'tolwegen' op internet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een meerderheid van christendemocraten en liberalen in deze commissie stemde voor plannen (in 'het rapport Del Castillo') die het telecombedrijven mogelijk maken klanten extra kosten in rekening te brengen voor specifieke diensten als chatten, bellen of audio/video-streaming.

Uitzonderingen nekken het principe

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks ziet er een regelrechte aanslag op het open en vrije internet in: “Dat de christendemocraten niet zoveel op hebben met netneutraliteit, wist ik al. Maar dat de liberalen zich tegen open innovatie keren en voor vastgeroeste bedrijfsbelangen kiezen, is ontluisterend,” stelt Sargentini. Het rapport stelt de netneutraliteit te willen beschermen, maar bevat volgens Sargentini zoveel uitzonderingen dat van netneutraliteit niet meer overblijft dan een dode letter. Het rapport van de industriecommissie bepleit ook effectief afschaffing van de Europese roamingtarieven. Maar als een klant volgens zijn aanbieder 'te veel' in het buitenland belt, mag alsnog de meter worden aangezet. Hoeveel 'te veel' is, mag de aanbieder zelf bepalen.

Succes telecomlobby

GroenLinks hoopt de kennelijk succesvolle telecomlobby onder de leden van industriecommissie alsnog teniet te kunnen doen als het straks aankomt op stemming in het voltallige Europees Parlement: “De volgende stap is de plenaire stemming. Een aantal leden van de liberale fractie heeft aangegeven het oneens te zijn met de lijn van hun groep. Met hen proberen we nu de teksten alsnog de goede kant op te buigen. Maar dat gaat niet makkelijk worden”, taxeert Sargentini.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in