Beheer

Netwerken

Europarlement sterk verdeeld over internet

18 maart 2014
De netneutraliteit en de ban op hoge dataroaming-tarieven in Europa liggen opnieuw onder vuur. Terwijl de Europarlementscommissie 'Burgerlijke Vrijheden' deze verworvenheden juist wil verankeren, komt de commissie voor Industrie en Telecom met een advies dat daar haaks op staat.

Door de tegengestelde adviezen wordt de uitslag van de plenaire stemming in het Europees Parlement in april hoogst onvoorspelbaar. Nadat de commissie Burgerlijke Vrijheden zich onomwonden voor het waarborgen van een voor iedereen gelijke toegang tot internet verklaarde, blijkt de commissie voor Industrie en Telecom van het Europees Parlement nu te pleiten voor 'tolwegen' op internet. Een meerderheid van christendemocraten en liberalen in deze commissie stemde voor plannen (in 'het rapport Del Castillo') die het telecombedrijven mogelijk maken klanten extra kosten in rekening te brengen voor specifieke diensten als chatten, bellen of audio/video-streaming.

Uitzonderingen nekken het principe

Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks ziet er een regelrechte aanslag op het open en vrije internet in: “Dat de christendemocraten niet zoveel op hebben met netneutraliteit, wist ik al. Maar dat de liberalen zich tegen open innovatie keren en voor vastgeroeste bedrijfsbelangen kiezen, is ontluisterend,” stelt Sargentini. Het rapport stelt de netneutraliteit te willen beschermen, maar bevat volgens Sargentini zoveel uitzonderingen dat van netneutraliteit niet meer overblijft dan een dode letter. Het rapport van de industriecommissie bepleit ook effectief afschaffing van de Europese roamingtarieven. Maar als een klant volgens zijn aanbieder 'te veel' in het buitenland belt, mag alsnog de meter worden aangezet. Hoeveel 'te veel' is, mag de aanbieder zelf bepalen.

Succes telecomlobby

GroenLinks hoopt de kennelijk succesvolle telecomlobby onder de leden van industriecommissie alsnog teniet te kunnen doen als het straks aankomt op stemming in het voltallige Europees Parlement: “De volgende stap is de plenaire stemming. Een aantal leden van de liberale fractie heeft aangegeven het oneens te zijn met de lijn van hun groep. Met hen proberen we nu de teksten alsnog de goede kant op te buigen. Maar dat gaat niet makkelijk worden”, taxeert Sargentini.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.