Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa wil personen straffen na cyberaanval

De EU moet snel sancties kunnen opleggen aan personen of organisaties die betrokken zijn bij een cyberaanval. De EU-regeringsleiders geven volgende week tijdens een top in Brussel opdracht deze aanscherping juridisch uit te werken, verwachten diplomaten.
Vrouwe Justitia
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Ongeacht de nationaliteit of locatie van betrokkenen moet het mogelijk zijn een visum te weigeren of bankrekeningen te bevriezen. Nederland en het Verenigd Koninkrijk dringen hier op aan en worden gesteund door een aantal andere lidstaten. De Russische hackpoging op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag speelt daarbij een rol, evenals andere door Moskou aangestuurde cyberoperaties.

Met de aanscherping van het sanctiesysteem bij een aanval met chemische wapens is de EU al verder. Na de aanslag met zenuwgas op een Russische dubbelspion in Salisbury besloten de leiders dat er sneller strafmaatregelen moeten volgen tegen mensen of organisaties die chemische wapens hebben gebruikt of ontwikkeld.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken nemen daarover maandag in Luxemburg het officiële besluit. Niet alleen direct betrokkenen, maar ook degenen die financiële, technische of andere hulp hebben geboden komen in aanmerking voor sancties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in