Beheer

Privacy
Vera Jourouva

EU teleurgesteld in Zuckerberg en eist opheldering

Jourouva hint op mogelijk grote boetes vanwege schending van regels databescherming

Věra Jourová © EU Mauro Bottaro
27 maart 2018

Jourouva hint op mogelijk grote boetes vanwege schending van regels databescherming

De Europese Commissie eist van Facebook opheldering over mogelijke Europese slachtoffers van misbruik met persoonlijke gegevens. EU-commissaris Vera Jourova (justitie) wil binnen twee weken duidelijkheid rond het privacyschandaal schrijft zij aan Facebook.

Jourova is ‘teleurgesteld’ over de reactie van topman Mark Zuckerberg. Hij heeft maatregelen aangekondigd en excuses aangeboden voor het schandaal waarbij databedrijf Cambridge Analytici gegevens van miljoenen Amerikaanse Facebookgebruikers zonder hun toestemming heeft gebruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Vertrouwen moet hersteld

Jourova dringt er bij het bedrijf op aan het vertrouwen van zijn gebruikers te herstellen en wijst op Europese regels voor databescherming die binnenkort van kracht worden. Grote internetbedrijven die de privacy niet respecteren kunnen dan een boete van 4 procent van de jaaromzet krijgen.

Ook beschuldigt Jourova Facebook ervan de vertrouwensrelatie met Brussel te schaden. Zo heeft het bedrijf een gedragscode ondertekend over het verwijderen van haatboodschappen en terroristische propaganda.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.