Overslaan en naar de inhoud gaan

EU start privacy-onderzoek naar Google om locatietracking

Techreus Google wordt in Europa onder de loep genomen vanwege de verwerking van de locatiedata van gebruikers van Android-telefoons. Die is mogelijk strijdig met de Europese privacywetgeving.
Europese vlag
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

De Ierse toezichthouder Irish Data Protection Commission leidt het onderzoek omdat het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd.

Klachten consumentenorganisaties

Het onderzoek volgt op klachten die consumentenorganisaties in 2018 hadden ingediend. Daarin beschuldigden ze Google ervan gegevens van telefoons te verzamelen die veel meer over gebruikers onthullen dan alleen hun locatie zou doen, zoals hun politieke of seksuele voorkeur.

De Europese overkoepelende consumentenbond BEUC verwelkomt het onderzoek. "Europese consumenten zijn veel te lang slachtoffer van deze praktijken geweest. Consumenten horen niet onder commerciële surveillance te zijn."

BEUC zegt te verwachten dat het onderzoek van de Ierse toezichthouder teruggaat naar het moment dat de klachten werden ingediend, 14 maanden geleden. "De geloofwaardigheid van de handhaving van de EU-verordening voor gegevensbescherming staat op het spel", aldus een woordvoerder. "De consument heeft bescherming nodig van de autoriteiten, die bij wetsovertreding ook straffen uitdelen."

De Ierse waakhond heeft al een ander onderzoek lopen naar Google. Dat gaat over de verwerking van gebruikersgegevens met betrekking tot advertenties. Daarnaast lopen er onderzoeken naar WhatsApp over het delen van gegevens met moederbedrijf Facebook, Twitter en dating-app Tinder.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in