Overslaan en naar de inhoud gaan

EU: Rusland heeft satellietnetwerk gehackt

Een aanval op een voor de Europese Unie en Oekraïne belangrijk satellietnetwerk, een uur voor de Russische militaire aanval op zijn buurland, was volgens de EU het werk van Rusland. Het is voor het eerst dat de unie Moskou zo uitdrukkelijk van een cyberaanval beschuldigt.
Vladimir Poetin
© Shutterstock
Shutterstock

De aanval verstoorde het KA-SAT-netwerk van Viasat. Communicatie is hierdoor verstoord en uitgevallen. Dit heeft niet alleen Oekraïense overheidsinstanties, bedrijven en internetgebruikers in problemen gebracht, maar heeft ook schade aangericht in diverse EU-landen. Tienduizenden modems vielen uit en onder andere een flink aantal Duitse windmolens viel stil.

Onverantwoord gedrag in cyberspace

De cyberaanval "ondersteunde zeker" de Russische invasie van buurland Oekraïne, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij onderstreept dat de EU specifiek de Russische regering verantwoordelijk houdt. Tot dusver ging Brussel bij zulke aanvallen niet verder dan stellen dat die bijvoorbeeld vanaf Russisch grondgebied werden ondernomen. Nu wordt ronduit gesteld dat de Russische Federatie achter de saboterende aanval op het satellietnetwerk zit.

Onderzoekers wezen er eerder al op dat de naam van de kwaadaardige software waarvan de aanvallers zich bedienden, leek te verwijzen naar de operatie tegen Oekraïne. De Amerikaanse regering meent ook dat Moskou de hand had in het verstoren van het netwerk, vertrouwden bronnen de Washington Post maanden geleden al toe. Ook het Verenigd Koninkrijk sluit zich daarbij dinsdag aan.

"Deze onacceptabele cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van Ruslands aanhoudende patroon van onverantwoord gedrag in cyberspace", verklaart de EU in een persbericht. De verstoring van het satellietnetwerk was een integraal onderdeel van de inval in Oekraïne, die in de verklaring nu een illegale en ongerechtvaardigde invasie wordt genoemd. De EU waarschuwt ook dat cyberaanvallen in Oekraïne, tegen onder meer kritieke infrastructuur, kunnen 'overlopen' naar andere landen. Daar kunnen dan systemische gevolgen optreden die de veiligheid van Europese burgers in gevaar brengen, aldus het persbericht.

Vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne waarschuwden experts al dat die gepaard zou gaan met grootscheepse Russische cyberaanvallen op Oekraïne én het Westen. De voorspelde cyberoorlog lijkt vooralsnog relatief mee te vallen.

Tegengas geven

De Europese Unie werkt nu samen met partners aan de volgende stappen die het kan en gaat nemen tegen dit soort kwaadaardig gedrag in cyberspace. Het gaat dan om het voorkomen, ontmoedigen en tegengaan van cyberaanvallen en ook om het reageren daarop. Deze uiteenlopende preventie- en tegenmaatregelen kunnen politiek, financieel, materieel maar ook digitaal zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in